MENIU CAUTĂ
23 Oct. 2008 16:58

Ucraina riscă să provoace al doilea Cernobâl

Distribuie

Alimentarea centralelor atomo-electrice din Ucraina, de fabricaţie sovietică, cu combustibil nuclear american ar putea provoca al doilea Cernobâl, a avertizat autorităţile de la Kiev directorul Institutului de Economie din Moscova, Serghei Glaziev, în cadrul unei conferinţe internaţionale ce se desfăşoară în capitala Ucrainei, relatează Unian.

0-100699-highres_00000499344603.jpg

Expertul rus a explicat că reactoarele nucleare de la centralele ucrainene datează din epoca sovietică, iar parametrii tehnici ale acestora ar putea eşua la contactul cu combustibilul nuclear american. ‘Este mai sigur pentru centralele atomo-electrice din Ucraina să se aprovizioneze cu combustibil fabricat în Rusia’, a subliniat acelaşi expert, care a insistat asupra faptului că ‘încălcarea parametrilor tehnici de exploatare a centralelor atomo-electrice ar putea duce la consecinţe catastrofale’.

În discursul său, Glaziev a subliniat că combustibilul nuclear american este de 30% mai scump decât cel rusesc şi în plus prezintă pericole la adresa securităţii de exploatare a centralelor atomo-electrice ucrainene.

‘Politica rusofobă a autorităţilor ucrainene ar putea duce nu numai la pierderi economice de proporţii pentru Ucraina, ci şi la un nou dezastru de genul celui de la Cernobâl (1986), cu efecte catastrofale nu doar pentru ea, ci pentru toate ţările din regiune’, a avertizat expertul rus.

0-100698-highres_00000401123244.jpg

Contractul dintre Ucraina şi Rusia cu privire la furnizarea de combustibil pentru centralele atomo-electrice ucrainene expiră în 2010, indică agenţia citată de presă.

Loading...
Comentarii