Unul dintre cei mai mari sportivi ai României, la un pas de tragedie: ”Am fost într-o cursă deturnată!”. Atunci a luat o decizie radicală!

26 martie 2016 23:30

Cristian Gațu (70 de ani), unul dintre cei mai mari sportivi ai României, dublu campion mondial la handbal (1970 și 1974), argint olimpic (1976) și bronz olimpic (1972), fost șef al federației (1996-2014), a dezvăluit de ce are teamă de zborul cu avionul. “Cândva am fost într-o cursă deturnată”, a explicat fostul mare sportiv. Gațu a trăit un adevărat calvar: “Câte coșmaruri am avut!”.

Libertatea a aflat că machedonul Gațu a fost la bordul unei curse deturnate, în 1971, singura deturnare de avion reușită în România!

Evenimentul s-a petrecut în primăvara lui 1971 și a fost reușit printr-o acțiune spectaculoasă, de tip comando, condusă de Bela Moka, din Marghita, Bihor, 49 de ani atunci, din care 13 petrecuți în închisori comuniste, timp în care a rămas și olog.

Avionul românesc, care circula Oradea – Bu­cu­rești, a fost deturnat spre Viena, Austria, cei șase răpitori cerând azil politic. Autorul planului pregătise mi­nuțios deturnarea, reu­șind să dejoace toate măsurile de securitate ale aeroportului din Oradea și să intre cu arme de vânătoare în aeronavă.

Horia Alexandrescu, Cristian Gatu si acad.Nicolae Manolescu, participa la lansare volumului 'Steaua lui Gatu' de Horia Alexandrescu, la Targul de carte Gaudeamus 2015, din Bucuresti.

Horia Alexandrescu, Cristian Gațu și acad.Nicolae Manolescu, participă la lansarea volumului ‘Steaua lui Gațu’, de Horia Alexandrescu, la Târgul de carte Gaudeamus 2015, din București.

În Austria, totul a mers bine, chiar dacă Moka a fost condamnat la 30 de luni de închisoare și apoi a stat într-un lagăr de refugiați. Ulterior, Moka a vrut să revină în țară, dar a fost capturat în Serbia și predat autorităților comuniste. A fost închis la Gherla și mutat la Craiova. În februarie 1988, după 13 ani de calvar, un decret l-a pus în libertate. Revoluția a venit ca o ușurare. Povestea deturnării avionului e descrisă pe larg în cartea “Aripi frânte”, semnată de Erika Faber (foto).

2007_02_01_aripi

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro