10 Oct. 2015 15:22

Varză pentru toate gusturile! 7 rețete DELICIOASE

Distribuie

Borş moldovenesc

Ingrediente: 300 g ciuperci, 500 g varză dulce, 1 ardei, 1 gogoşar, o ceapă roşie, 3-4 cartofi, 100 g roşii, doi morcovi, două legături de mărar, o cană de orez, două linguri de ulei, sare, piper, borş după gust; decor: mărar.
Preparare: se curăţă varza şi se taie fideluţă, apoi se freacă cu sare şi se lasă separat într- un bol, acoperit cu folie. Ardeiul, gogoşarul şi ceapa se curăţă şi se taie fâşii subţiri, apoi se călesc în uleiul de măsline. Se adaugă cartofii, roşiile tăiate cubuleţe, morcovii rondele, orezul spălat şi se lasă să fiarbă la foc potrivit. Separat, se curăţă ciupercile, se taie felii subţiri şi se pun să fiarbă cu toate legumele. Spre sfârşit, se adaugă varza şi se mai lasă să clocotească puţin. După ce au fiert toate legumele, se drege ciorba cu borş, cu sare şi piper şi se serveşte ornată cu mărar verde.

Plăcinţele

Ingrediente: aluat – 200 ml apă, 25 g drojdie proaspătă, două linguri de ulei, 1/2 linguriţă de zahăr, 1/2 linguriţă de sare, 500 g făină (cât cuprinde); pentru umplutură: 1 kg varză dulce, o legătură de mărar, două linguri de bulion, ulei, sare şi piper.
Preparare: se fărâmiţează un cubuleţ de drojdie proaspătă şi se pune într-un bol. Se adaugă zahărul şi sarea. Apoi se toarnă apa călduţă şi uleiul. Se adaugă făină până se obţine un aluat elastic, care se lasă la crescut. În acest timp se taie varza şi se fierbe cu ulei, sare, piper şi bulion, până se înmoaie şi scade. Se lasă la răcit. După ce aluatul a crescut suficient, se răstoarnă pe blatul de lucru tapetat cu făină şi se împarte în bucăţi egale (6-8). Se întinde fiecare bucată de aluat, iar în mijlocul ei se pun câteva linguri cu varză şi se închid ca nişte gogoşele. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se aşază în tavă şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu (175 de grade C) aproximativ 40 de minute, până când se rumenesc deasupra.

Cu raţă

Ingrediente: 600 g pulpe de raţă, 1,5 kg varză roşie, o ceapă mare, un morcov, o linguriţă seminţe de chimen, 4-5 boabe de enibahar, o lingură de miere, 150 g untură de raţă, sare, piper.
Preparare: se curăţă carnea de pieliţe, se spală, se scurge de apă şi se şterge cu şerveţele absorbante. Se presără cu sare şi piper şi se prăjeşte în 50 g de untură, la foc mic, până când se pătrunde bine şi se rumeneşte frumos pe toate părţile. Se toacă varza fideluţă, apoi se freacă cu o lingură de sare grunjoasă şi se stoarce bine de zeama pe care o lasă. Se toacă mărunt ceapa şi se dă pe răzătoarea mare morcovul. Se topeşte într-o cratiţă untura rămasă şi se călesc la foc mic ceapa şi morcovul. După 3-4 minute se adaugă varza tocată şi se amestecă bine. Se pun în cratiţă seminţele de chimen, enibaharul şi mierea. Se căleşte varza 15-20 de minute, amestecând din când în când, apoi se adaugă vinul şi se potriveşte de sare şi piper. După 10 minute, se pun carnea prăjită, supa de legume şi se amestecă bine. Se bagă cratiţa la cuptor pentru circa 60-70 de minute, la foc mic.

Clătite umplute

Ingrediente: aluat: 250 g făină, 500 ml apă minerală, un vârf de cuţit de sare, 100 ml ulei; umplutura: o varză potrivită, sare, piper, o lingură pastă de tomate, cimbru, două linguri de ulei, o cană de apă; servire: pătrunjel şi ceapă verde.
Preparare: aluat: se amestecă făina, sarea, uleiul şi apa. Se mixează bine. Se ia din compoziţie cu un polonic şi se coc clătitele în tigaie pe ambele părţi. Cât timp se răcesc, se pregăteşte umplutura. Varza se toacă mărunt, se frământă cu sare, apoi se căleşte în ulei. Se lasă să se călească bine, după care se pune apa şi se lasă să fiarbă la foc potrivit până scade toată apa. Se adaugă pasta de tomate şi cimbrul, se mai dă în 2-3 clocote şi se stinge focul. Se întinde o clătită, se pune cu lingura varză călită (2-3 linguri) şi se împachetează. Se aşază clătitele umplute într-un vas de Jena uns cu ulei şi se dă tava la cuptor pentru 20 de minute la 220 de grade. Se servesc cu pătrunjel şi cu ceapă verde tocate.

Murată

Ingrediente: pentru un borcan de 5 litri: 4 verze potrivite, 4 morcovi, o legătură de frunze de ţelină, mărar, pătrunjel, 8-10 foi de dafin, 20-25 frunze de vişin, o lingură de cimbru uscat, o linguriţă de piper măcinat, 5-6 linguri de sare de mare.
Preparare: se taie verzele în sferturi, se toacă mărunt sau se dau pe răzătoarea mare. Se curăţă morcovii şi se dau pe răzătoarea mare. Se amestecă varza cu morcovii într-un vas, se adaugă sarea, verdeaţa tocată şi condimentele şi se freacă puţin cu mâinile. Se îndeasă foarte bine varza în borcan, apăsând cu pumnul până iese zeama deasupra. Se lasă borcanul descoperit până a doua zi, pentru că începe să fermenteze, apoi se acoperă varza cu frunzele de vişin bine spălate şi se pune capacul, nu prea strâns, pentru că mai fermentează. După 3-4 zile se pune borcanul la rece. Se serveşte ca salată, amestecată cu ulei.

Sarmale

Ingrediente: 1 kg de carne tocată amestec (vită şi porc), 200 g de orez, două cepe, 2 morcovi, 150 ml de ulei, sare, piper, boia, cimbru, mărar uscat, foi de la o varză murată, foi de dafin, apă.
Preparare: se curăţă şi se rade morcovul pe răzătoarea fină. Se toacă ceapa şi se căleşte în ulei împreună cu morcovul şi se adaugă orez, sare, piper şi boia. Compoziţia din tigaie se amestecă cu carnea şi apoi se umplu foile de varză şi se rulează. Se pun într-un vas de Jena, se adaugă foile de dafin, cimbrul şi puţină apă. Se lasă la cuptor cam o oră.

Cu cârnaţi afumaţi

Ingrediente: o varză dulce de 1 kg, 250 g cârnaţi afumaţi, o ceapă, 1 ardei gras roşu, două linguri pastă de tomate, o linguriţă de boia de ardei dulce, 3 foi de dafin, 50-60 ml ulei, sare şi piper după gust.
Preparare: varza dulce se toacă potrivit, se presară cu puţină sare şi se frământă puţin cu mâinile, ca să se înmoaie. Într-o tigaie mare se pune ceapa la călit în ulei încins, se adaugă cârnaţii tăiaţi bucăţele şi se lasă câteva minute, astfel încât să fie puţin prăjiţi. Se adaugă ardeiul tăiat cubuleţe, varza, pasta de tomate, 250 ml de apă fierbinte şi se lasă la fiert, la foc mic (cam 25 de minute). Când varza s-a fiert, se adaugă sare şi piper după gust, foile de dafin, boiaua şi se mai lasă pe foc cam 5 minute.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Ultimul meşter croitor al Serviciilor Secrete
Loading...
Comentarii