Veste bună pentru Ionuţ Gologan. Ar putea scăpa de condamnarea la moarte

14 ianuarie 2016 13:03

Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia, pentru trafic de droguri, ar putea scăpa de pedeapsa capitală. O spune chiar preşedintele Societăţii Române pentru Drepturile Omului, Artin Sarchizian.

Deşi mulţi au dat drept sigură condamnarea la moarte a lui Ionuţ Gologan, preşedintele Societăţii Române pentru Drepturile Omului susţine că tânărul are mari şanse să nu fie executat. Asta, spune el, deoarece în Malaezia cazurile de condamnări la moarte sunt din ce în ce mai puţine, în ultimii ani.
„Sunt şanse mari ca Ionuţ Gologan să scape de condamnarea la moarte. Rezultă foarte clar din statisticile studiate de noi, că, în ultimii ani, numărul execuţiilor capitale în Malaysia sunt într-o scădere vertiginoasă, cu toate că sentinţele de condamnare la moarte s-au menţinut ca număr. Practic, din statisticile oficiale şi din diverse declaraţii, în Malaysia, cam două execuţii au avut loc în ultimii patru ani. Şi, dacă nu mă înşel, aceste două execuţii au fost pentru fapte de crimă, deci nu a fost niciun executat, în ultimii patru sau cinci ani, pentru traficul de droguri”, a declarat Artin Sarchizian, potrivit ziarului Ring.
Cea mai fericită situaţie pentru Gologan ar fi aceea ca Malaezia să renunţe la condamnarea la moarte în cazul traficanţilor de droguri. Posibilitatea este destul de mare, spune Sarchizian.

”Ar mai fi o şansă suplimentară pe care ar avea Ionuţ Gologan (…). Această şansă ar însemna ca el să apeleze la Comisia pentru Drepturile Omului (n.r. – din cadrul ONU), având în vedere că Malaysia este semnatară a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi, prin urmare, i-ar putea fi aplicate şi ei prevederile acestor norme internaţionale. Ionuţ Gologan poate face această solicitare prin statul român, iar noi, Societatea Română pentru Drepturile Omului, vom spriji, dacă va fi cazul, acest demers. Dar să aşteptăm întâi recursul, pentru că, poate, lucrurile se îndreaptă chiar în acestă fază procesuală”, a mai spus Artin Sarchizian.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro