Această plantă se roagă să ai noroc la bani!

Originară din pădurile tropicale, Maranta a căpătat, nu se ştie când şi cum, reputaţia unui 'trezorier' scrupulos: cică 'îţi ţine socoteala banilor' şi se roagă pentru prosperitatea ta. Motiv pentru care i se mai spune şi 'planta banilor'.

Maranta mai este cunoscută şi drept 'planta care se roagă': seara, frunzele ei se pliază pe lângă tulpină şi se unesc asemenea palmelor împreunate în timpul rugăciunii. Se spune că şi-ar întinde braţele spre cer, cerând ca belşugul să se reverse asupra casei în care este iubită şi îngrijită.

Horticultorii au o explicaţie mai prozaică

Specialiştii demontează mitul: Maranta îşi pliază frunzele pentru a-şi conserva umiditatea pe timpul nopţii. Deci ca să nu se usuce.

Cum superstiţioşii o ţin una şi bună: 'Când se usucă Maranta, începi să pierzi bani, când moare, eşti falit!', ai face bine să îngrijeşti cu mare atenţia această plantă spectaculoasă, dacă tot ai adus-o acasă.

Ai grijă de ea… ca de propriul buzunar

  • Pulverizează apă pe frunze în fiecare zi.
  • Temperatura în camera în care stă să nu scadă sub 18 gC.
  • Oferă-i un ghivechi generous: adânc şi lat, pentru că se dezvoltă foarte repede şi, dacă îi schimbi des vasul şi pământul, se supără şi se usucă.
  • În principiu, ar trebui să o uzi o dată pe săptămână iarna şi din două în două zile, vara. În fapt, însă, verifică solul de la suprafaţa ghiveciului: dacă este uscat şi la 2-3 cm adâncime, este cazul să pui apă. Maranta este iubitoare de apă, dar tot trebuie să-i asiguri un drenaj bun, pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.

Mai multe articole