Când vă puteţi pensiona?

09 februarie 2009 11:43

Aţi muncit pe brânci toată viaţa şi acum, din cauza crizei financiare, situaţia e din ce în ce mai sumbră la serviciu? Vă apropiaţi de 60 de ani şi vă bate gândul să vă pensionaţi? Ei bine, trebuie să ştiţi că în unele cazuri puteţi ieşi la pensie înainte de împlinirea vârstei standard, adică 60 de ani în cazul femeilor şi 65, în cazul bărbaţilor.
Pentru a vă pensiona, trebuie să îndepliniţi anumite condiţii:

3905-124226-pensie.jpgi muncit pe brânci toată viaţa şi acum, din cauza crizei financiare, situaţia e din ce în ce mai sumbră la serviciu? Vă apropiaţi de 60 de ani şi vă bate gândul să vă pensionaţi? Ei bine, trebuie să ştiţi că în unele cazuri puteţi ieşi la pensie înainte de împlinirea vârstei standard, adică 60 de ani în cazul femeilor şi 65, în cazul bărbaţilor.

Pentru a vă pensiona, trebuie să îndepliniţi anumite condiţii: să aveţi vârsta standard de pensionare şi un stagiu de cotizare (n.r. – un număr de ani de muncă) de minimum 15 ani. Dacă aţi realizat stagiul complet de cotizare (care e de maximum 30 de ani pentru femei şi 35 pentru bărbaţi) şi v-aţi desfăşurat activitatea în condiţii deosebite de muncă, potrivit Legii 19/2000, vârsta standard de pensionare la limită de vârstă se poate reduce, în funcţie de grupa în care aţi fost încadrat.

Spre exemplu: dacă aţi lucrat 6 ani în condiţii deosebite de muncă, vă puteţi pensiona mai devreme cu un an, pentru 8 ani lucraţi, mai devreme cu un an şi 5 luni, pentru 10 ani, mai devreme cu 2 ani etc. Iată şi câteva situaţii speciale:

✔ persoanele care au lucrat minimum 20 de ani în subteran se pot pensiona la vârsta de 45 de ani;
✔ cele care au lucrat minimum 15 ani în zonele de cercetare, cu expunere la radiaţii, pot ieşi la pensie indiferent de vârstă.
✔ de reducerea vârstei de pensionare pot beneficia şi persoanele cu handicap, nevăzătorii etc.

Pentru a afla mai multe informaţii vă puteţi adresa reprezentanţilor caselor de pensii de care aparţineţi sau ai Casei Naţionale de Pensii la numărul de telefon 021.250.91.11.

Iată câteva răspunsuri date cititorilor noştri de reprezentanţii Casei de Pensii:

Am 55 ani şi 36 de ani de muncă, din care 15 ani în grupa a doua. Când pot ieşi la pensie?

Dragoş Bohoc, Bucureşti

Răspuns: Având în vedere faptul că dv. aţi depăşit stagiul complet de cotizare (35 de ani), puteţi solicita acordarea pensiei anticipate parţiale la împlinirea vârstei de 60 de ani.

Am 58 de ani şi 37 de ani vechime în muncă, din care 28 de ani şi 9 luni în grupa a doua.

Alexandru Iagar, Bucureşti

Răspuns: Pentru perioada desfăşurată în condiţii deosebite de muncă, vârsta standard de pensionare se poate reduce cu 6 ani şi 6 luni, respectiv la 58 de ani şi 6 luni (dacă încadrarea în grupă e corectă şi dacă aţi lucrat în aceste condiţii 100% din timp).

Sunt născută în mai 1955. Am muncit 32 de ani şi 6 luni, din care 23 şi 7 luni în grupa a doua.

Ioana Şenchiu, Buzău

Răspuns: Puteţi solicita înscrierea la pensia pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei de 55 de ani.

Am 58 de ani şi 4 luni şi 38 de ani şi 8 luni munciţi, dintre care 18 ani şi 2 luni în grupa a doua.

Marcel Larco, Botoşani

Răspuns: Puteţi depune dosarul pentru pensie anticipată parţială la împlinirea vârstei de 60 de ani.

M-am născut pe 22.01.1951. Am lucrat din 7 august 1969 până în prezent. 24 de ani şi 11 luni sunt în grupa a doua.

P. Florea, Bucureşti

Răspuns: Pentru o perioadă de aproximativ 24 de ani desfăşurată în condiţii deosebite de muncă, vă puteţi pensiona la împlinirea vârstei de 59 de ani şi 6 luni.

Sunt născută pe 17 iulie 1949, am 38 de ani de muncă.

Anca Boltan, Constanţa

Răspuns: Pensia pentru limită de vârstă putea fi solicitată încă din septembrie 2007, mai exact la împlinirea vârstei de 58 de ani şi 2 luni.

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro