Cat platiti pentru inscrierea masinii

09 ianuarie 2007 14:56

Romanii care inmatriculeaza pentru prima data in tara un autovehicul trebuie sa plateasca o taxa speciala, potrivit Codului fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie. Taxa se aplica atat masinilor noi, cat si celor second-hand, cu diferente semnificative.


Taxa speciala pentru prima inmatriculare a autovehiculelor a fost introdusa pentru prevenirea cresterii poluarii prin importul de masini uzate, odata cu aderarea la UE. Aceasta se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica, vechimea si gradul de poluare al autovehiculului si e valabila pentru autoturisme si autovehicule de pana la 3,5 tone. “Taxa se plateste la Trezoreria statului, de catre persoanele fizice sau juridice care fac inmatricularea, in numerar sau prin virament bancar”, ne-a declarat comisarul sef Florian Radulescu de la Directia Generala de Inmatriculari Vehicule si Permise de Conducere. Autovehiculele cu masa totala maxima autorizata de peste 3,5 tone pentru care posesorul trebuie sa plateasca taxa speciala sunt cele comerciale, destinate transportului de persoane, cu 8 locuri pe scaune, cu exceptia autovehiculelor de interventie.


Europenii nu vor taxa

Comisia  Europeana nu este de acord cu decizia Ministerelor Finantelor si Mediului din Romania de a percepe taxa pentru prima inmatriculare a autovehiculelor. Executivul european va  demara o ancheta privind legalitatea introducerii de catre Romania a acestei taxe si ar putea deschide, in martie, procedura  incalcarii Tratatului UE daca nu ne vom modifica legea.


Scutiri prevazute de lege


Taxa nu se aplica pentru masinile pentru care accizele au fost platite in 2006, dar care nu au fost inca inmatriculate si nici autovehiculelor achizitionate in leasing pana la 1 ianuarie 2007, chiar daca contractul se incheie dupa aceasta data. Sunt scutite si autovehiculele echipate special pentru persoanele cu handicap, precum si cele inmatriculate temporar in Romania, pe o perioada egala cu valabilitatea cartii verzi. Nici pentru prima inmatriculare a unei motociclete nu se plateste taxa, potrivit specialistilor din Ministerul Finantelor 


 

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro