Cine poate obţine ajutor de şomaj

18 noiembrie 2008 13:45

Din cauza crizei financiare din ultima vreme, rata şomajului a crescut foarte mult. Astfel, la 31 octombrie 2008, în ţara noastră au fost înregistraţi 364.183 de şomeri. Libertatea vă spune cine poate beneficia de şomaj şi de ce acte aveţi nevoie pentru asta.

Iată în ce situaţii puteţi beneficia de ajutorul de şomaj:• dacă vi s-a încheiat contractul de muncă din motive neimputabile;• dacă a expirat contractul pentru care aţi fost ales ş

Din cauza crizei financiare din ultima vreme, rata şomajului a crescut foarte mult. Astfel, la 31 octombrie 2008, în ţara noastră au fost înregistraţi 364.183 de şomeri. Libertatea vă spune cine poate beneficia de şomaj şi de ce acte aveţi nevoie pentru asta.

3819-106781-12.jpg

Iată în ce situaţii puteţi beneficia de ajutorul de şomaj:

dacă vi s-a încheiat contractul de muncă din motive neimputabile;
 dacă a expirat contractul pentru care aţi fost ales şi nu aţi fost încadrat în muncă înainte de asta;
 dacă a expirat durata pentru care aţi fost angajaţi pe bază de contract (în cazul militarilor);
 dacă aţi încetat raportul de muncă în calitate de colaborator, la iniţiativa angajatorului;
 dacă aţi încheiat un contract de asigurare pentru şomaj;
 în cazul în care v-aţi pensionat pentru invaliditate, iar când v-aţi însănătoşit nu aţi mai găsit de lucru;
 dacă raporturile de muncă au fost suspendate, conform legii, şi apoi încheiate;
 în situaţia în care v-aţi întors la lucru după încetarea concediului plătit pentru creşterea copilului, iar angajatorul îşi încetase definitiv activitatea; 
dacă aveţi minimum 16 ani, sunteţi absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sau ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap şi în 60 de zile de la absolvire, nu aţi reuşit să vă angajaţi conform pregătirii profesionale.

3819-106779-nupot.jpg

Mai mulţi bani pentru vechime mare

Pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj trebuie să vă înscrieţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă. De asemenea, trebuie să aveţi o vechime de 12 luni în ultimii 2 ani, să nu realizaţi venituri mai mari decât vi s-ar cuveni prin indemnizaţia de şomaj şi să nu îndepliniţi condiţii de pensionare.

Indemnizaţia de şomaj reprezintă 75% din salariul de bază minim brut pe ţară (540 lei), adică: 405 lei. Pentru persoanele care au o vechime mai mare de 3 ani, la cei 405 lei se mai adaugă cote procentuale în funcţie de vechime şi de salariul avut.

3819-106780-acte.jpg

Tot în funcţie de vechime diferă şi perioada pentru care veţi beneficia de acest ajutor. Persoanele care au cotizat la stat minimum un an, la fel ca absolvenţii şi militarii, vor primi şomaj doar 6 luni. Persoanele care au cotizat cel puţin 5 ani la stat vor primi şomaj 9 luni, iar cele care au cotizat peste 10 ani vor primi şomaj timp de un an.

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro