29 Aug. 2008 17:19

Cum se radiaza un autovehicul

Distribuie

V-ati saturat de vechea masina si doriti sa scapati de ea? Doriti sa o casati sau sa o dezmembrati, sa o scoateti definitiv din Romania ori, pur si simplu, sa o vindeti? Libertatea va spune ce trebuie sa faceti si ce documente va sunt necesare pentru radierea unui autovehicul.


Procedura radierii autovehiculelor este prevazuta in Ordinul 1501/2006, emis de Ministerul Administratiei si Internelor, actualmente Ministerul de Interne si Reforma in Administratie. Potrivit articolului 24 din acest ordin,  proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate sunt obligati sa solicite radierea din circulatie, in termen de 30 de zile, intr-unul din urmatoarele cazuri:
– cand vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unitati specializate, in vederea dezmembrarii;
– cand vehiculul respectiv a fost scos definitiv din Romania;
– cand se declara furtul vehiculului;
– cand vehiculul inregistrat trece in proprietatea altei persoane. In acest ultim caz, radierea la
schimbarea proprietarului, va sunt necesare urmatoarele acte:
– cerere-tip;
– cartea de identitate a vehiculului in care este inscris fostul proprietar; 
– trei exemplare completate ale certificatului de radiere; 
– sunt necesare fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare pentru fostul proprietar si semnaturile fostului si actualului proprietar;
– documentul de identitate al solicitantului (original si copie);
– certificatul de inmatriculare semnat de fostul proprietar;
– placutele cu numere de inmatriculare.

Acestea nu se mai retin in situatia in care vehiculul se reinmatriculeaza la aceeasi formatiune teritoriala si placutele raman pe masina. 

In cazul in care detinatorul nu se poate prezenta personal la ghiseu cu actele, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.

In plus, pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:
– adresa de solicitare inregistrata, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;
– copia actului de identitate al delegatului;
– copia certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului.


Declaratie pe proprie raspundere, pentru masinile inscrise pana in 1993


In cazul vehiculelor inmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care detin certificate si numere de inmatriculare model vechi sau care au fost fabricate si au circulat mai mult de 30 de ani, radierea se poate efectua in baza unei declaratii pe proprie raspundere a titularului inmatricularii ori a mostenitorilor legali ai acestuia. Ea trebuie sa ateste ca automobilul respectiv a fost dezmembrat, retras intr-un spatiu ce apartine proprietarului sau scos definitiv din circulatie si nu mai ruleaza in momentul de fata pe drumurile publice.

Comentarii
← Inchide