Dintii care se misca pot fi imobilizati si consolidati cu ajutorul tehnicilor dentare

22 aprilie 2008 18:05

Dintii din fata, de jos, mi se misca. Ce as putea sa fac pentru a-i mai intari un pic, in asa fel incat sa mai reziste o perioada de timp?C. A., BucurestiIn cazul dintilor parodontotici (dinti mobili), dupa epuizarea arsenalului terapeutic reprezentat de indepartarea factorilor microbieni prin detartraj supra si subgingival si periaj profesional periodic  si dupa aplicarea de substante antimicrobiene, antiinflamatorii si uneori tratament chirurgical, se recurge la imobilizarea dintilor care

Dintii din fata, de jos, mi se misca. Ce as putea sa fac pentru a-i mai intari un pic, in asa fel incat sa mai reziste o perioada de timp?
C. A., Bucuresti

In cazul dintilor parodontotici (dinti mobili), dupa epuizarea arsenalului terapeutic reprezentat de indepartarea factorilor microbieni prin detartraj supra si subgingival si periaj profesional periodic  si dupa aplicarea de substante antimicrobiene, antiinflamatorii si uneori tratament chirurgical, se recurge la imobilizarea dintilor care se misca. Prin imobilizarea unui grup de dinti, acestia sunt consolidati, rezistand astfel solidari mult mai bine la solicitarile aparute in timpul masticatiei. Imobilizarea poate sa fie temporara (procedeu terapeutic de solidarizare a dintilor mobili, prin sisteme tranzitorii care au ca scop grabirea vindecarii parodontale in special dupa interventii de chirurgie parodontala), aceasta facandu-se pentru perioade de 2-6 luni. Procedura se realizeaza prin mijloace simple cu rol de atela (ligaturi de sarma, sine de acrilat, gutiere) si are rolul ca in aceasta perioada de timp, prin solidarizarea dintilor mobili, sa ne dam seama mai bine de posibilitatile de evolutie ulterioara a bolii parodontale. Uneori, aceasta imobilizare temporara se face pentru a tatona terenul in vederea instituirii unei imobilizari permanente. Dupa aceasta perioada in care mobilitatea dintilor se mentine la acelasi nivel sau scade foarte putin, se instituie imobilizarea de durata sau permanenta prin sisteme mult mai rezistente de solidarizare. Aceste sisteme pot fi realizate fie in cabinet, fie cu ajutorul laboratorului de tehnica dentara (de multe ori putandu-se ajunge pana la realizarea unor coroane solidarizate pe acesti dinti). Cu  toate acestea, trebuie inteles ca imobilizarea dintilor mobili parodontotici nu opreste evolutia bolii parodontale, ci ajuta la pastrarea mai indelungata pe arcada a dintilor afectati.


Andrei Tirpea
Medic  dentist


 

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro