12 Sep. 2017 23:30 , de Alexandru Boariu

LIBERTATEA TE AJUTĂ: O lege poate fi modificată printr-o hotărâre de guvern?

Distribuie

Andrei Mihail, din București, ne semnalaează că Legea nr 44/1994 a fost modificată prin HG nr. 1301/2004 și ne întreabă dacă este corect ca o lege să fie modificată printr-o hotarare de guvern.

RĂSPUNS: Cu privire la forţa juridică a actului normativ prin care se realizează evenimentele legislative (modificarea, completarea etc.), acestea pot fi dispuse prin acte normative de acelaşi nivel sau de nivel superior, dar şi prin alte acte normative ulterioare care, în principal, reglementează o anumită problematică, iar ca măsură conexă dispun asemenea evenimente pentru a asigura corelarea celor două acte normative interferente. În cazul invocat de dv, nu este vorba de modificarea legii, în cuprinsul ei, ci de modificarea normelor metodologice de aplicare a acestei legi, norme adopate tot printr-o hotărâre de guvern. De altfel, acest lucru reiese chiar din titlul actului normativ invocat: “Hotărârea nr. 1301/2004 pentru modificarea unor prevederi ale Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. 13 alin. 3 și 4 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.217/2003”.

Citește și: Ca-n bancurile de la Radio Erevan: Guvernul nu a dat, ci a luat! Minciuna sfruntată privind “restabilirea” facilităților fiscale pentru veteranii de război

 

Loading...
Comentarii