Libertatea te ajută | Cum se împart bunurile la divorţ?

08 ianuarie 2016 21:45

“Eu şi soţia avem un apartament cumpărat în timpul căsătorirei. Acum divorţăm, iar soţia vrea 90% din valoarea casei. E corect?” Marin Zadarojnea, Bucureşti.

În cadrul unei căsătorii pot exista atât bunuri comune, cât şi bunuri proprii ale fiecăruia dintre soţi. În urma divorţului, bunurile se împart prin partaj. Acesta se poate realiza prin învoiala părţilor, când foştii soţi cad de acord asupra bunurilor de împărţit, sau pe cale judecătorească, dacă părţile nu se înţeleg.
Cererea de partaj trebuie să conţină valoarea bunurilor, titlul ce probează dreptul de proprietate asupra lor, precum şi persoanele care le deţin. Instanţa va stabili compunerea masei bunurilor de împărţit. Adică vor fi supuse partajării numai acele bunuri ce sunt considerate ca fiind comune soţilor. Deci vor fi excluse de la împărţeală bunurile proprii ale fiecăruia dintre soţi.
Cota de proprietate a fiecăruia asupra bunurilor comune se va stabili în funcţie de contribuţia fiecăruia la dobândirea şi conservarea bunurilor comune. În cazul în care părţile nu îşi contestă cota ori nu reuşesc să dovedească o contribuţie majoră la dobândirea bunurilor, cota de contribuţie va fi de 1/2 pentru fiecare dintre soţi.

Cum ştiu că angajatorul îmi achită contribuţiile sociale?

Nu sunt sigur dacă angajatorul meu îmi achită contribuţiile sociale. Nu vreau să mă trezesc în situaţia neplăcută de a alerga după adeverinţe în momentul în care va trebui să-mi întocmesc dosarul de pensionare. Cui trebuie să mă adresez ca să aflu situaţia la zi? Constantin Popescu, Bucureşti
RĂSPUNS: Toate datele privind contribuţiile sociale achitate de societatea la care lucraţi le puteţi afla de la Casa de Pensii de care aparţineţi.

Care este plafonul pentru reţinerea CAS din pensie?

Aş vrea să ştiu cu cât contribuie pensionarii la CAS şi de la ce plafon? Constantin Ion, Bucureşti
RĂSPUNS: Potrivit noului Cod Fiscal, intrat în vigoare în 2016, contribuţia de asigurări de sănătate în cazul pensionarilor se va plăti pentru partea de venit care depăşeşte un punct de pensie, respectiv 871,1 lei (faţă de 740 în decembrie 2015). Contribuţia este de 5,5% din valoarea pensiei.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro