12 Aug. 2003 21:00

Neprezentarea la dezbaterea succesiunii reprezinta o renuntare la mostenire

Distribuie

Petra Bunea, Timisoara: Dupa decesul tatalui am renuntat, eu si mama, la mostenire, in favoarea fratelui. As vrea sa stiu daca mai am vreun drept acum?
Datele furnizate de dv. in scrisoare nu sunt suficient de clare si relevante. Intelegem ca in urma cu 20 de ani ati dezbatut succesiunea dupa decesul tatalui, iar cota parte ce va revenea dv. si mamei ati cedat-o, prin renuntare la mostenire, fratelui dv. Cu privire la acele bunuri ce va reveneau din masa succesorala a tatalui dv., acestea au trecut, prin consimtamantul dat impreuna cu mama dv., in patrimoniul fratelui, deci, in prezent sunt bunuri proprii ale fratelui. In acest moment, cu privire la acele bunuri, dv. nu mai puteti schimba situatia lor juridica.
Din scrisoare reiese de asemenea si faptul ca va manifestati interesul cu privire la un bun imobil, respectiv casa parintilor. Nu ne precizati insa daca dupa dezbaterea succesiunii s-a realizat si iesirea din indiviziune, intrucat o cota parte din dreptul de proprietate al casei este detinut, alaturi de frate, si mama dv., respectiv acea cota parte de 1/2 din bunurile comune ce revin fiecaruia dintre soti. Altfel spus, nu stim cat anume din acel imobil detine in prezent fratele dv.
Cu privire la bunurile proprii ale mamei dv., dupa decesul acesteia ele se vor imparti intre rudele sale. Astfel, o cota parte din bunuri va va reveni dv., iar cealalta parte, ce ar fi trebuit sa revina fratelui dv. – in prezent decedat -, va fi culeasa de fiica acestuia.
Neprezentarea la dezbaterea succesiunii reprezinta practic o renuntare la mostenire. Altfel spus, refuzul de a se prezenta la dezbaterea succesiunii nu mai da dreptul persoanei in cauza sa pretinda cota sa din mostenirea defunctului.

Comentarii
← Inchide