11 Oct. 2017 09:27

(P)”Anul acesta îmi protejez casa!” – Mesajul care străbate România zilele acestea

Distribuie

Evenimentele meteorologice din ultima perioadă și schimbările climatice care afectează întreaga lume au readus în atenția românilor asigurările de locuințe. E mult mai bine să știi că, în cazul în care un eveniment îți afectează locuința, ai un sprijin financiar la care poți apela și nu rămâi la mila autorităților sau a cunoscuților.

Din păcate, în acest moment, doar 18% dintre proprietarii de locuințe pot dormi liniștiți știind că au casa protejată prin asigurare. Nu numai că este obligatoriu prin lege, dar este o dovadă de responsabilitate să îți asiguri locuința măcar împotriva principalelor 3 riscuri natural care se manifestă în România și care pot avea un efect catastrofal: cutremurul, inundația și alunecarea de teren.

“Anul acesta îmi protejez casa!”

În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) organizează, în perioada 9 – 13 octombrie 2017, la nivel național, o campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa asigurării obligatorii a locuinţelor.

Campania, care se derulează sub sloganul “Anul acesta îmi protejez casa!”, are loc în mai multe primării din ţară, principalele oraşe vizate fiind București, Focșani, Cluj Napoca și Sibiu.

Unul dintre obiectivele strategice ale Autorităţii de Supraveghere Financiară se referă la implementarea şi la dezvoltarea programelor de educaţie financiară. Este fundamental ca publicul să cunoască şi să înţeleagă în mod real produsele şi serviciile de pe piaţa fiananciară non-bancară şi să fie conştienţi de importanţa acestora. Suntem preocupaţi de creşterea gradului de cuprindere a asigurărilor obligatorii de locuinţe şi cred că parteriatul cu PAID are un rol important în atingerea acestui deziderat”, a declarat Preşedintele ASF, Leonardo Badea.

Reprezentanţii celor două instituţii participă la întâlniri cu autorităţile locale, cu proprietari de locuinţe şi cu jurnaliști din presa locală, în cadrul cărora vor prezenta informaţii referitoare la importanța protecției locuințelor prin PAD – Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – şi vor distribui materiale informative.

Peste 80% din locuințele din România sunt în acest moment neasigurate, în contextul în care este un lucru cunoscut că țara noastră are o largă expunere la riscuri precum cele acoperite prin PAD – cutremur, inundații și alunecări de teren. Din cei peste 7 ani de funcționare a PAID, am învățat că nu caracterul obligatoriu este cel care îi convinge pe români să se asigure, ci înțelegerea necesității acestui produs. Acesta este, de altfel, rolul caravanei pe care o derulăm împreună cu ASF: vom fi timp de o săptămână în țară, oferind informațiile de care primăriile și proprietarii de locuințe au nevoie pentru a înțelege cum îi poate ajuta o asigurare obligatorie de locuință la nevoie”, declară Nicoleta Radu, Director General, PAID România.

Cu peste 7,2 milioane de locuinţe neasigurate, în România există o nevoie acută de informare cu privire la responsabilitățile care îi revin, din acest punct de vedere, fiecărui proprietar.

În condițiile în care, legal, statul nu are nicio obligație de a oferi ajutor celor ale căror locuințe au fost avariate și nu aveau asigurare obligatorie de locuință valabilă, nevoia ca fiecare român să fie responsabil pentru proprietatea sa este evidentă.

Mai mult decât atât, în cazul unui dezastru natural, fondurile publice vor fi folosite, în principal, pentru obiectivele critice: infrastructură, școli, spitale etc., refacerea locuințelor rămânând în grija fiecărui proprietar.

Caravana derulată de ASF și PAID România, cu sprijinul APPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor, trece pe la primăriile unor localități precum Mizil, Râmnicu Sărat, Focșani, Mărășești, Adjud, Bacău, Piatra Neamț, Cluj Napoca, Florești, Gilău, Turda, Ocna Mureș, Aiud, Alba Iulia, Sibiu, Călimănești, Curtea de Argeș. La întâlniri se  poartă discuții cu reprezentanții autorităților locale dar, mai ales, ai comunităților (asociații de proprietari și persoane fizice).

Puteți afla totul despre asigurarea obligatorie de locuințe de pe www.paidromania.ro.

 

 

Loading...
Comentarii