11 Sep. 2017 21:00 , de Rodica Dirzu

Mămăliga în lume. De ce e bună și cum o prepară alții

Distribuie

Făina de mălai din care se face mămăliga este utilizată în mod diferit în lume. Dacă la noi se face binecunoscuta mămăligă, la italieni ea se numește polenta, iar la mexicani tortilla din care se fac și nachos. Află cum se mai prepară mămăliga în lume.

Mămăligă este o mâncare tradiţională românească. Ea era consumată de țăranul român în zilele de vară, ca hrană la câmp, fiindcă se prepara mai repede decât pâinea. Multă vreme a fost considerată mâncarea săracului. În zilele noastre percepția s-a schimbat, fiind un aliment apreciat pentru valoarea sa nutritivă și gustul său. Astăzi mămăliga se prepară sub diferite forme.

De ce e bine să mănânci mămăligă

Fiindcă porumbul din care se face mălaiul este bogat în fibre, mămăliga te face să te simți sătul vreme îndelungată. De asemenea, consumată împreună cu legume este benefică pentru cei care au probleme cu fierea, fiindcă facilitează secreția de bilă și are proprietăți antiinflamatorii. Călduță, e bună și pentru cei care suferă de gastrită, în loc de pâine, fiindcă reduce aciditatea și calmează stomacul.

Mămăliga nu balonează și este bună pentru cei cu intoleranță la gluten. Trei linguri de mămăligă fac cât o felie de pâine. O felie de mămăligă ține de foame 3-4 ore.

În vechime mămăliga era făcută din mei sau alte tipuri de cerele și avea o consitență spre terci, mai moale. Mămăliga din mălai a pătruns pe meleagurile noastre în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Mămăliga se mai prepară în Moldova, Bulgaria, Ungaria, Italia, Slovenia, Serbia, Ucraina etc.

Pe alte continente o găsim sub alte forme în Mexic, Brazilia, Uruguay, Argentina, Venezuela.

 

Mămăliga în lume. Alte sortimente

Polenta italienilor este tot o mămălingă, dar mai moale. Se aseamănă cu  mămăliga noastră având un adaos de unt şi parmezan care îi conferă o consistență moale şi pufoasă. Ei utilizează mai multă apă și o fierb mai mult.

Ingrediente: o cană de mălai, patru căni de apă, o linguriță de sare, puțin unt, o mână de parmezan ras

Preparare: se pune la fiert apa într-un vas antianderent mai înalt și se adaugă sarea. Când a dat în fiert se adaugă mălaiul, treptat, amestecând cu un tel. După ce se pune tot mălaiul, se reduce focul și se mai lasă să fiarbă în jur de 3-5 minute). Când malaiul este fiert, se ia tigaia de pe aragaz și se adaugă câteva cuburi de unt și se amestecă. Apoi se adaugă si parmezanul ras și se încorporează. Se acoperă și se lasa să se odihnească 5 minute. Se mai adaugă sare, unt și parmezan după gust.

Tortillas sau lipii mexicane

Reprezintă un aliment de bază al bucătăriei mexicane. Tortillas au o formă circulară și se prepară atât din porumb, cât și din făină albă de grâu.

Mexicanii fac nachos (chipsuri) din făină de porumb cu făină de grâu, apă și sare, care se prăjesc în ulei și se taie în formă de triunghiuri. Se servesc cu guacamole. Mai fac taco pe care le umplu cu carne sau legume.

Tortilla spaniolă nu e făcută din porumb. Sunt un  fel de clătite din legume, cartofi, ceapă, ouă.

Citește și: Șase rețete delicioase cu miere. Deserturi și garnituri

Loading...
Comentarii