MENIU CAUTĂ
13 Ian. 2018 21:00 , de Rodica Dirzu

5 supe consistente și gustoase, ideale pe timp de iarnă

Distribuie

5 rețete de supe consistente pentru iarnă, asta îți propunem să încerci azi. Sunt hrănitoare și perfecte când vrei să te încălzești, după ce ajungi înfrigurat acasă. În plus, nu îngrașă așa mult cum o fac mâncărurile cu sos!

De ceapă | VIDEO

Ingrediente: o lingură de făină, 1,200 litri de supă de pasăre, 50 g untură de pasăre, 150 g cașcaval ras, 4 felii de pâine prăjită, 6 cepe mari, pătrunjel, sare și piper.

Preparare: se taie ceapa solzișori și se pune la călit în untură, într-o oală. Se lasă până devine sticloasă și apoi se adaugă făina, sarea și piperul. Se amestecă, pe foc, 2-3 minute, după care se toarnă supa și se lasă la fiert, la foc potrivit, timp de 35 de minute. Se potrivește de sare și de piper și se servește cu pătrunjel proaspăt și cu câte o felie de pâine prăjită, pe care se presară cașcaval ras.

de vită

De vită

Ingrediente: 1-1,5 kg carne de vită (piept și rasol cu os), o țelină mare, un păstârnac, două rădăcini de pătrunjel, 3-4 morcovi, o ceapă albă mare, 3-4 cartofi mari, sare, piper, cimbru, rozmarin.

Preparare: se spală carnea sub un jet de apă rece, apoi se pune la fiert într-o oală cu 4 litri de apă rece și o linguriță rasă de sare. Se fierbe la foc mic cam 45 minute, timp în care se adună spuma formată la suprafață, apoi se adaugă țelina, rădăcinile de pătrunjel și păstârnacul curățate și tăiate în bucăți, morcovii curățați și tăiați felii și ceapa întreagă curățată și crestată la capete. Se acoperă parțial oala cu un capac și se fierbe supa la foc foarte mic cam două ore. Când carnea de vită este complet fiartă, se scoate ceapa și se aruncă. Se pun 3-4 cartofi, curățați și tăiați sferturi, și se mai fierbe supa până se înmoaie cartofii. După ce se stinge focul, se presară cimbru, rozmarin și piper și se potrivește de sare.

supa de porc cu cartofi

De porc

Ingrediente: 500 g carne de porc, 4-5 cartofi mari, o ceapă mare, 2 morcovi, un sfert de rădăcină de țelina, o rădăcină de pătrunjel și una de păstârnac, pătrunjel proaspăt, sare, piper.

Preparare: se taie carnea fâșii și se pune la fiert, într-o oală, în apă rece, cu o lingură de sare de mare. După ce începe să clocotească, se mai lasă, la foc mediu, cam 30 de minute, îndepărtând spuma ori de câte ori se formează. Se curăță legumele, se spală bine și se taie – cartofii, în cuburi mai mari, iar restul, cubulețe. Când nu se mai formează spumă, se adaugă în oală ceapa, morcovii și celelalte legume (mai puțin cartofii). Se pune capac și se lasă să fiarbă la foc potrivit circa 30 de minute. Apoi se adaugă și cartofii. Când totul e fiert, se oprește focul, se potrivește de sare și se presară pătrunjel tocat.

de varza

De varză cu cârnați

Ingrediente: o varză murată (cam de 1 kg), un ciolan afumat (pentru gust), 200 g ciuperci uscate, 200 g cârnați, două linguri de untură, boia de ardei dulce, sare, piper.

Preparare: se pune ciolanul la fiert în apă cât să-l acopere, se lasă până se înmoaie și se scoate (îl poți folosi pentru a prepara altceva din el, fiindcă nu-l vei mai pune în apoi în supă). Se toacă varza și se pune la fiert pentru 20 de minute în apa în care a fiert ciolanul. Ciupercile se fierb separat, apoi se pun în pala cu varză și se mai lasă la clocotit împreună, la foc potrivit. Se adaugă apoi cârnații tăiați felii. Se înfierbântă două linguri de untură, se pune boiaua peste ea și se amestecă 3 minute, apoi se toarnă peste supă și se mai dă într-un clocot. La final, se potrivește de sare și de piper.

de perisoare

De perișoare

Ingrediente: pentru perișoare – 1 kg piept de pui, o ceașcă de orez, o linguriță de griș, un ou, sare și piper după gust, 2-3 fire de pătrunjel; pentru supă – un morcov, un ardei, un păstârnac, o ceapă, 1 litru de suc de roșii, o legătură de pătrunjel, sare.

Preparare: legumele se taie mărunt sau se rad și se pun la fiert într-un litru și jumătate de apă. Pieptul de pui se dă prin mașina de tocat și se amestecă apoi cu celelalte ingrediente, inclusiv cu pătrunjelul tocat. Se formează perișoare rotunde, care se pun în oală când supa fierbe. După ce perișoarele și legumele au fiert, se adaugă sucul de roșii și se lasă să dea într-un clocot. După ce se oprește focul, se potrivește supa de sare și se presară pătrunjelul tocat.


FOTO/ Harta gerului care va lovi România în următoarele zile

Loading...
Comentarii