31 Dec. 2017 10:00 , de Rodica Dirzu

Pregătește băuturi de petrecere. Încălzește atmosfera de Revelion

Distribuie

În noaptea dintre ani vrem ca atât noi cât și invitații noștri să se simtă bine și să ne bucurăm împreună de sărbătoare. Pe lângă meniul obișnuit pregătește băuturi de petrecere, reci sau calde. Iată ce îți sugerăm noi:

 
Grog- diverse variante
Simplu
Ingrediente: 75 ml rom Jamaica 10 g, zahăr pudră, 125 ml apă fierbinte, o felie de lămâie.
Preparare: se toarnă într-un pahar din sticlă (termo-rezistentă) sau încălzit în prealabil, romul, zahărul apoi apă fierbinte şi felia de lămâie. Se serveşte imediat.

Cu cacao
Ingrediente: 60 ml rom, 20 ml lichior de cacao sau cafea, 5 g zahăr pudră, o felie de lămâie, 120 ml apă fierbinte.
Preparare: se procedează că la prima reţetă.

 

Cu zahăr caramel
Ingrediente: 75 ml rom, 5 g zahăr tos, 10 g zahăr pudră, o felie de lămâie, 125 ml apă fierbinte.
Preparare: se pune zahărul tos într-o lingură şi deasupra unei flăcări se caramelizează până devine maro deschis. Se introduce lingura în pahar, se toarnă apă fierbinte, se amestecă până se topeşte caramelul, apoi se adaugă romul, zahărul pudră și lămâia.

Cu ceai

Ingrediente: 75 ml rom, 10 g zahăr pudră, o felie de lămâie, 125 ml apă fierbinte, un pliculeţ ceai de Ceylon.

Preparare: se toarnă apă fierbinte în pahar, se pune pliculeţul cu ceai, se lasă pîna face o culoare de ceai slab, se scoate pliculeţul, apoi se adaugă restul ingredientelor. În lipsă, romul se poate înlocui cu coniac.

bischof

bischof

Bischof- diverse variante

Cu citrice
Ingrediente: 1 litru de vin roşu, 100 g zahăr, coajă de la o portocală, coaja de la un sfert de lămâie, 1/2 linguriţă cu scortişoară, 3-4 cuişoare.
Preparare: se pune la foc să se înfierbinte, la primul clocot de ia de la foc, se strecoară şi se serveşte imediat în ceşti de ceramică.

 

Cu rom
Ingrediente: 1 litru vin roşu, 100 ml rom sau coniac, 100 g zahăr, scorţişoară, 3-4 cuişoare.
Preparare: se procedează ca la cel cu citrice.

Cu mirodenii
Ingrediente: 1 litru vin demidulce (tip Porto), 100 g zahăr, 4 cuişoare, 1 vârf de cuţit de nucşoară, coaja de la o lămâie.

Preparare: într-o cratiţă smalţuită, se pun 200 ml vin, zahărul, cuişoarele, nucşoara şi coaja de lămâie tăiată peştişori. Se acoperă cu un capac şi se lasă la macerat 24 de ore. Apoi se adaugă restul de vin, se înfierbântă până la punctul de fierbere, se strecoară  şi se serveşte imediat.

 

punch

punch

Punch  fără alcool

Ingrediente: 2 lămâi, 3 portocale, 800 ml de suc struguri albi, 50 g zahăr candel

1 cuișor, 2 batoane scorțișoară

Preparare: se storc lămâile și două portocale. Portocala rămasă se taie felii. Sucul de struguri cu sucul de citrice se încălzesc și se adaugă zahărul candel, cuisorul, batoanele de scorțișoară și feliile de portocală. Băutura fierbinte se toarnă în pahare și se servește cu zahăr candel.

 

Punch cu alcool
În Germania, băutură se prepară dintr-un suc de fructe, cu vin și lichior, în care s-au adăugat condimente de tot felul. În Marea Britanie, băutura este preparată din suc de fructe (mere, lămâi, portocale, pere), cu vin și lichior. Francezii îi mai adaugă și vanilie.
Băutura se servește din pahare de sticlă termorezistentă, cu toartă, cu  felii de lămâie sau căpșuni, pentru decor.

cocteil cu bere

cocteil cu bere

Cocteil cu bere fierbinte

Iarna, în țările nordince – mai ales Germania, Polonia și Suedia se bea bere fierbinte, în care s-au introdus: ouă, zahăr, suc de lămâie, lichior de cafea, nucșoară și chiar puțină frișcă. Cafeaua și nucșoara conferă băuturii calități deosebite.

vin fiert

vin fiert

Vin fiert

Se recomandă încălzirea vinului, nu fierberea lui, la 70-80 grade , când se adaugă zahărul și condimentele. Acestea pot fi diverse: scorțișoară, cuișoare, coajă de lămâie, anason, miere, ghimbir, piper negru, ienibahar, frunze de dafin, nucșoară. În unele țări, se adaugă feliuțe subțiri de măr, nuci și stafide. Mirodeniile trebuie dozate și alese după preferință.

Cea mai bună metodă de preparare a vinului fiert este combinat cu apă. Raportul este de 200 ml apă la 1 litru vin. Condimentele se fierb rapid în apă, care preia proprietățile acestora. La sfârșit, se adaugă vinul cald, fără să se fiarbă. Toate aromele condimentelor vor fi preluate, dar nu se pierd cele ale vinului. În plus, scade tăria băuturii obținute, ceea ce la frig este un avantaj.
Vinul fiert nu se servește din pahare obișnuite. Numai din căni cu toartă, din porțelan, email, faianță, sau sticlă.

lichior de oua

lichior de oua

Lichior de ouă

Ingrediente: 250 g alcool, 4 gălbenușuri,  500 g zahăr,  500 ml lapte, un baton de vanilie.

Preparare: laptele se pune la fiert cu zahărul și vanilia timp de zece minute, la foc mediu. Între timp, se freacă gălbenușurile crude până devin albicioase. După ce   s-a răcit laptele se pune peste ouă treptat, ca la maioneză, frecând continuu. La urmă se pune alcoolul, se amestecă, se toarnă în sticlă și se dă la rece. Se poate servi și cu frișcă deasupra.

 

Loading...
Comentarii