02 Sep. 2017 14:00 , de Rodica Dirzu

Când a apărut pâinea? Cum se face și ce sortimente există pe piață

Distribuie

Pâinea este obținută din făină de cereale, apă și sare. Ea se poate face cu maia sau drojdie și se coace în cuptor sau pe pietre. Astăzi pâinea se fabrică în cantități uriașe. La început era produsă de către fiecare familie. Iată când a apărut pâinea și ce sortimente există.

 

Primele urme de pâine datează încă din Paleoliticul superior, mai exact cu 3.000 de ani înainte de Hristos. S-au găsit în mai multe situri arheologice gărunțe de amidon care proveneau din rădăcini de papură. Chiar dacă acestea erau toxice, curățate, preparate și coapte deveneau comestibile și din ele se făcea făina pentru pâine, în vechime. Către anii 8.000 înainte de Hristos, la începuturile agriculturii, amidonul provenea din cereale, ca în antichitate să apară primele mori de piatră, niște discuri cu care se sfărâmau cerealele, alte alimente sau materiale de construcție. Au fost utilizate până la începutul secolului al IX-lea când au fost înlocuite cu unelte metalice. Cu toate astea mai sunt populații care le folosesc și în zilele noastre (în India, de exemplu).

Când a apărut pâinea – de la egipteni la greci

Pâinea cu drojdie

Este atribuită egiptenilor, fiiindcă romanii s-au hrănit cu terci de ovăz, secole de-a rândul. Egiptenii au înțeles că pot fabrica pâinea din boabe strivite sau măcinate, amestecate cu apă din Nil, care conținea un fel de nisip mai gros, bogat în agenți de fermentare. Lăsând din greșeală pasta fără a o coace, au observat fenomenul de dospire, care a dus în final la apariția pâinii din zilele noastre.

Grecii au fost cei care au dezvoltat meseria de brutar, confecționând peste 70 de varietăți de pâine, cu drojdii obținute din vin și conservate în mici amfore.

sortimente de paine

Sortimente de pâine

Pâinea există sub trei forme, în funcție de făină: integrală, intermediară și albă. Cea integrală are la bază făină completă, cea intermediară are o extracție a bolbului de grâu de 80-90%, iar cea albă are extrase complet coaja și germenii de grâu. Ea este cea mai puțin nutritivă, dar durează cel mai mult. Dacă în vechime pâinea albă era preferată de bogați, iar cea neagră de săraci, în zilele noastre rolurile s-au inversat.

Mai există și pâinea de secară, care se face din făină de secară, dar amestecată și cu alte soiuri, ca să crească.

Pâinea cu maia

Ce este maiaua? Este un produs din făină și apă care fermentează o perioadă mai îndelungată de timp, cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus care consumă zahăr și formează dioxid de carbon și hidrogen. Spre deosebire de drojdia comercială, maiaua este săracă în drojdie ed aceea timpul necesar dospirii este mult mai lung. Pâinea cu maia este puțin mai acră si are o aromă distinctă. Este mult mai sănătoasă, fiind mai ușor de digerat.

Avantajele pâinii cu maia

  • glutenul este fermentat corect, find mai tolerabil pentru organism. O făină fermentată corect conține 18 aminoacizi, carbohidrați complecși, vitamine  B, fier, zinc, seleniu și magneziu într-o proporție optimă pentru a fi asimilate;
  • în maia are loc neutralizarea acidului fitic, fapt ce duce la o absorbție mai bună a mineralelor. În procesul de dospire cu maia, se elimină tot acidul fitic, pe când în pâinea cu drojdie comercială, rămâne 90% din el;
  • este bună pentru flora intestinală. Pâinea dospită natural, reface populația de bacterii digestive din tractul intestinal ceea ce duce la îmbunătăţirea digestiei și a eliminării constipației;
  • bacteriile conţinute de maia sunt responsabile și pentru  oprirea dezvoltării candidei, în vreme ce drojdia comercială o favorizează;
  • carbohidrații complecși din maia sunt sparți în zaharuri mai simple și mai ușor digerabile, iar proteinele sunt sparte în amino acizi;
  • Pâinea cu maia are un indice glicemic de 68, pe când cea uzuală are indicele 100, fiind mai puțin nocivă pentru persoanele diabetice;
  • pâinea cu maia devine mai bună din punct de vedere nutritiv pe măsură ce trece timpul, fiindcă drojdia naturală din interiorul ei încă mai lucrează.

Citește și: Cum faci pâine de casă împletită

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop marți, 23 octombrie 2018. Scorpionii sunt în centrul atenției
Loading...
Comentarii