Când doi se ceartă, al treilea pierde! Cât rău îi fac celui mic răfuielile dintre părinţi

22 august 2014 14:31

Ai putea crede că este prea mic pentru a înţelege ceva din ciocnirile voastre mai mult sau mai puţin violente. Dar specialiştii revistei Libertatea pentru femei îţi atrag atenţia că tensiunile din casă îşi pun amprenta asupra personalităţii sale. Şi nu în bine!

Pentru unii copii, viaţa de zi cu zi este un câmp de luptă. Trăiesc într-un mediu violent, bântuiţi de sentimente apăsătoare – teamă, frustrare, mânie.
Studiile arată că minorii care asistă la certurile din familie dezvoltă probleme de comportament mai mult decât semenii lor crescuţi într- un cămin liniştit. Şi au toate “şansele” ca, la adolescenţă, să devină, la rândul lor, violenţi. Nu doar tensiunile dintre cei mari îi afectează negativ, ci şi lipsa afectivităţii – “războiul rece” dintre părinţi.
Cu timpul, copilul va ajunge să se considere vinovat pentru situaţia din casă. Şi o să aibă probleme legate de ataşament: nu va avea încredere în oameni sau, dimpotrivă, va fi dependent de afecţiunea altora etc.
Suferinţa lui sufletească se manifestă, la un moment dat, prin insomnie, comportament agresiv, timiditate, refuz de a-şi face prieteni. Cum poate fi evitat sau măcar atenuat impactul certurilor din casă asupra celui mic?
În primul rând, ideal ar fi ca părinţii să nu se certe în prezenţa celui mic. Iar dacă totuşi se întâmplă, să nu încerce să-l câştige fiecare de partea lui, vorbindu-şi de rău partenerul, pentru că el se află într- o poziţie dificilă: se identifică atât cu mama, cât şi cu tata şi va interpreta tot ce se spune ca având de-a face cu el, se va simţi vinovat, ruşinat şi îşi va pierde stima de sine.

Metode prin care se previn traumele

Dacă au ajuns să se certe în faţa copilului, cei doi parteneri (sau măcar unul dintre ei) ar trebui să se calmeze rapid şi să îi explice copilului că oamenii mari mai şi greşesc, dar asta nu înseamnă că nu mai ţin unul la altul sau că el are vreo vină. Şi ar face bine să îşi ceară scuze unul altuia şi amândoi copilului lor şi să se împace pe loc.
Acest comportament îl va face să se simtă din nou în siguranţă. Şi îi va oferi o lecţie de viaţă importantă: dacă în familie predomină dragostea şi toleranţa, iar comunicarea este pe linia cea bună, se trece mai uşor peste micile incidente. Pentru că, până la urmă, în orice casă mai apar şi tensiuni.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro