MENIU CAUTĂ
12 Feb. 2018 21:00 , de Rodica Dirzu

Cum faci mămăliga. Cele mai bune trucuri ca să iasă perfect

Distribuie

Specifică anumitor zone ale țării, mămăliga din mălai de porumb a început să fie consumată de poporul nostru cam în secolul 17. Până atunci, se folosea încă de pe vremea dacilor un terci din mei. Mămăliga se consumă și alte țări din Europa. Iată cum faci mămăliga perfectă, fără cocoloașe.

 

Mămăliga poate fi degustată sărată sau dulce. Se poate fierbe în apă sau în lapte, pe aragaz sau la cuptor. Iată trucurile noastre.

Mămăligă fiartă în apă. Este cea mai simplă modalitate de a prepara mămăliga. Se pune apa la fiert într-un vas de fontă (tuci), sau de inox, la foc mediu. Proporția este de o măsură de mălai, la 4 măsuri de apă. De exemplu, la 250 g mălai se pune 1 litru de apă. Proporția mai poate fi de la 1 la 3 până la 1 la 5, în funcție de cât de vârtoasă sau moale vrem să fie mămăliga. Dacă faci un preparat sărat, adaugă și sare în apă, după gust. Când apa este aproape de fierbere, se varsă mălaiul în ploaie, amestecând cu un tel, ca să nu facă cocoloașe. Pe măsură ce se întărește, schimbă telul cu o lingură de lemn. Amestecă periodic și lasă flacăra mică. Când mămăliga face bule și lingura stă în mijloc fără să o ții, e gata. O poți răsturna pe un fund de lemn (absoarbe aburii)  sau într-un castron, dacă e mai moale. Se va întări când se răcește. Timpul de fierbere depinde de tipul de mălai utilizat. De obicei este înscris pe ambalaj. Mălaiul grișat are nevoie de un timp mai mic de fierbere.

Mămăligă la cuptor. Dacă vrei să faci un fel de budincă din mămăligă, este nevoie ca mai întâi să o fierbi în lapte pe foc, dar numai 3 minute, amestecând continuu. Adaugă și o nucă de unt și amestecă. Răstoarnă mămăliga pe o tavă întinsă, cu hârtie de copt, și niveleaz-o în strat uniform. Las-o să se răcească și apoi taie-o în felii sau în forma dorită. O poți folosi apoi ca suport pentru diverse preparate, combinându-o cu brânză, ouă, unt, smântână sare și piper. Se mai ține la cuptor la 210 grade încă 10-15 minute.

mamaliga prajita

Mămăligă fiartă în lapte. Este o modalitate specifică Italiei. Într-o cratiță se pune 1 l de lapte cu sare și piper. Când laptele începe să facă bule se adaugă mălaiul în ploaie. Se lasă să fiarbă 3 minute, amestecând mereu. Adaugă și o nucă de unt. Mămăliga fiartă în lapte se poate servi imediat, fiindcă este cremoasă. Dacă vrei să o faci crocantă iată cum procedezi. Pune pe o tavă întinsă hârtie de copt și întinde mămăliga proaspăt fiartă în strat de 1-2 cm. Acoper-o cu folie alimentară și bag-o la frigider. Când s-a răcit bine, taie-o în pătrate și apoi prăjește-o în puțin ulei de măsline, într-o tigaie, 2 minute pe fiecare parte. Când le scoți de la prăjit, pune feliile pe hârtie absorbantă, ca să elimini surplusul de ulei.

 

 

Loading...
Comentarii