13 Dec. 2017 23:30 , de Rodica Dirzu

Cum faci sarmale. Trucuri ca să îți reușească

Distribuie

Sarmalele sunt considerate o mâncare națională, deși este împrumutată bucătăriile orientale și se mai gătesc și în alte țări. În România, nu există masă de Crăciun fără sarmale. Sunt delicioase și dacă le faci cu ingredientele potrivite și le savurezi cu mămăligă și un pahar de vin roșu, vei avea o experiență culinară deosebită. Iată cum faci sarmale perfecte.

 

Cum pregătești varza

De Crăciun, sarmalele se prepară în frunze de varză, dar există și zone unde se folosește viţa-de-vie, de ştevie, spanac sau hrean. O condiție de bază este ca aceste frunze să nu fie prea bătrâne, ci fragede, pentru a putea fi uşor de manevrat. În cazul în care folosești varianta clasică, cu varză murată sau frunze de viţă puse la sărat, este recomandat să le pui mai întâi la desărat în apă călduţă.

Dacă vrei să fi sigură că frunzele de varză sunt fragede, apelează la congelator. Spală bine căpăţâna de varză, înlătură primele două straturi, şterge varza cu un prosop uscat şi înveleşte-o strâns în folie de plastic înainte de o băga la congelator. Las-o acolo peste noapte, apoi încă o zi în frigider, pentru a se dezgheţa. După decongelare, frunzele de varză devin foarte fragede.

 

Cum pregăteşti umplutura

De obicei se folosește o combinaţie de carne tocată de porc şi de vită. Sunt unele gospodine folosesc doar carne de porc, altele de vită, oaie, pasăre, ca să nu mai amintim că există sarmale de post, preparate cu ciuperci, soia sau bulgur, cartofi, legume tocate sau bucăţele de pâine. Pe lângă carne, umplutura pentru sarmale mai conţine orez, ceapă şi verdeaţă (cimbru, mărar etc). Nu pune mult orez, iar ceapa călește-o puțin. În rest, fiecare include: mărar, piper. În cazul în care ești amatoare de rețete orientale poți folosi şi scorţişoară, cuişoare, ciuperci uscate, şorici, costiţă, jambon, ciolan de porc afumat, bucăţi de şuncă afumată sau de roşii. Toate acestea pot fi încorporate atât în interiorul sarmalelor, cât şi lăsate printre bucăţile de varză de pe lângă sarmale. Dacă vrei să fie mai legată compoziția pune și un albuș de ou bătut.

 

Cum le fierbi

Sarmalele se pot fierbe pe aragaz, în vase emailate, cam 4-5 ore. Sau la cuptor, caz în care timpul se reduce simțitor. De verifică după 2-3 ore. Scoate o sarma pentru a vedea daca s-au gătit orezul, carnea și varza. Dacă le pui pe aragaz, pentru a preveni lipirea sarmalelor pe fundul vasului, acoperă-l cu felii de varză și cu varza tocată și unge vasul cu puțină untură. Ai grijă cât lichid pui! Evită să „îneci' sarmalele în apa în care le fierbi, deoarece vor ieşi prea moi şi se vor împrăştia în farfurie. Doar acoperă-le cu apă şi verifică constant dacă e cazul să mai adaugi. De asemenea, ţine cont şi de tipul de carne folosit: carnea de porc absoarbe mai puţină apă decât cea de vită, deci pune mai puţină apă la fiert şi ai grijă ca sarmalele să nu rămână nicio clipă fără lichid, ca să aibă în ce să fiarbă. Un alt truc pentru a le fierbe cât mai bine este să adaugi două linguri de smântână în apa de fiert. Vor ieşi mai pufoase.

 

Cum și cu ce le servești

Pentru a menţine tradiţia, serveşte sarmalele cu garnitură de mămăligă proaspătă şi smântână sau iaurt. Se spune că sarmalele devin mai bune după ce stau o zi sau două, aşadar pregăteşte-le din timp pentru ca atunci când le deguşti toate aromele să se fi întrepătruns! Nu uita de ardei iuți proaspeți sau murați. Sarmalele se savurează cu un vin roșu sec sau demisec, care le va pune în valoare aromele. Nu mânca prea multe odată, fiindcă sunt grele pentru stomac și ficat. Un truc pentru a le face mai ușoare este să adaugi 1-2 cartofi fierți în umplutură.

 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop, miercuri, 19 septembrie 2018. Scorpionii trag unele concluzii greșite
Loading...
Comentarii