MENIU CAUTĂ
03 Ian. 2018 21:00 , de Rodica Dirzu

Cum se curăță argintul. Metodă naturală și eficientă

Distribuie

Cu timpul, obiectele din argint își pierd strălucirea și capătă așa-numita patină, adică se oxidează. Este un fenoment ce nu poate fi oprit, dar patina poate fi eliminată periodic prin metode naturale. Află cum se curăță argintul fără să depui un efort prea mare.

Ingredientele folosite sunt folie de aluminiu, apă și bicarbonat de sodiu. Ai nevoie de o cratiță mai mare. Iată cum procedezi:

Iei o bucată mare de folie de aluminiu și fie o pui pe fundul cratiței, fie faci o strângi sub formă de ghem. Apoi umpli cratița cu 2 litri de apă și o pui la fiert. Când clocotește apa adaugi două linguri de bicarbonat de sodiu. Apoi introduci obiectele de argint și le lași câteva minute, sub supraveghere. Când vezi că obiectul strălucește îl scoți cu grijă (să nu te frigi), fie cu un clește, fie cu mănuși de protecție și îl lași să se usuce.

Care este principiul de funcționare?

Argintul, prin expunere la aer și lumină devine tern și se înnegrește, fiindcă se oxidează și se acoperă de sulfură de argint. Ca remediu se crează o reacție electrochimică cu aluminiu, care se combină ușor cu sulful. Apa caldă accelerează procesul fără să afecteze argintul.

Și bijuteriile se pot curăța

Este vorba de cele din argint, fără pietre. Se înfășoară bijuteriile în folie de aluminiu în care se adaugă sare grujnoasă. Se pun așa înfășurate în apă care a clocotit și este caldă. Se țin acolo cam 10 minute, apoi se scot bijuteriile și se clătesc bine cu apă. Dacă vrei să întârzii oxidarea lor, acoperă-le cu un strat de lac de unghii incolor.

Cum se curăță argintul dacă are puncte și pete negre

În acest caz se introduce obiectul în oțet cald timp de o oră. Dacă obiectul este foarte mare și nu ai cum să îl scufunzi, înfășoară-l într-o cârpă îmbibată cu oțet încălzit.

 

Loading...
Comentarii