Dulceață de afine și alte fructe de pădure. Pline de vitamine!

12 august 2017 23:00 De: ,

E sezonul fructelor de pădure, când poți face o cură fără egal de vitamine și antioxidanți, dar în același timp îți poți face și provizii pentru iarnă. O variantă e să congelezi zmeura, afinele și murele, pentru a face din ele, în sezonul rece, smoothie-uri sănătoase ori prăjituri delicioase. La fel de bine însă poți să le transformi în dulceață de afine, de fragi, de zmeură, de coacăze roșii, de cătină sau mure. Află cele mai bune trucuri pentru o dulceață perfectă!

Dulceață de afine

Ingrediente: 1 kg afine, 1 kg zahăr, zeama de la o lămâie mică.

Preparare: se curăță afinele de codiță, se spală cu apă rece și se scurg. Se așază într-o cratiță un strat de afine, unul de zahăr și tot așa până se termină și fructele și zahărul. De fiecare dată, peste fructe se stoarce și puțină zeamă de lămâie. Se lasă la rece de seara până dimineața. A două zi se fierbe la foc mic până se topește zahărul, amestecând continuu, și se adună spuma când se formează. Când dulceața începe să se lege, se pune în borcane cu filet și se lasă acoperite cu pături până se răcesc.

dulceață de fragi

Fragi

Ingrediente: 1 kg zahăr, 600 g fragi, 250 ml apă, zeama de la o lămâie.

Preparare: fragii e de preferat să nu-i speli, fiindcă sunt foarte fragili; dacă ții neapărat s-o faci, fă-o cu mare blândețe. Pune apa și zahărul într-o cratiță cu fund gros, pe foc. După ce dă în 2-3 clocote, adaugă fragii si redu focul la minim. Adună spuma formată. Adaugă zeama de lămâie și mai lasă 5 minute să fiarbă, apoi pune dulceața în borcănele, înfiletează capacele și învelește-le cu un prosop. A doua zi, după ce s-au răcit, le poți depozita în cămară.

dulceață de zmeură

 

Zmeură

Ingrediente: 1 kg zmeură, 1 kg zahăr.

Preparare: se spală cu grijă zmeura și se pune pe o sită să se scurgă, apoi se amestecă într-o cratiță cu zahărul și se lasă la rece vreo 3 ore. După aceea, se pune la fiert la foc mic. Din când în când se mai scutură cratița și i se ia spuma, pe măsură ce se formează. Când începe să se lege, se ia o linguriță din zeamă și se pune într-un pahar cu apă rece pentru a verifica dacă este suficient de închegată. Dacă siropul face un fir subțire, care se întinde în pahar, înseamnă că este gata și se ia de pe foc. Dacă nu, se mai lasă. Se toarnă fierbinte în borcane, iar acestea se închid ermetic.

dulceață de coacăze roșii

Coacăze roșii

Ingrediente: 1 kg zahăr, 1 kg coacăze roșii, 30-50 ml zeamă de lămîie, 1/2 litru apă.

Preparare: dulceața se face din coacăze roșii, albe sau negre cu boabele mai mari, care au numai 1-2 semințe. Coacăzele conțin o mare cantitate de pectină (care încheagă siropul), de aceea la 1 kg de zahăr se pun numai coacăzele care rezultă dintr-un kg cântărit, după ce boabele s-au desprins de pe ciorchini. Apoi se scot sâmburii cu o scobitoare sau cu o sârmă subțire inoxidabilă, îndoită ca un ac de păr. Se pun pe foc fructele, zahărul, zeama de lămâie și apa și se fierb fără să se lege prea mult. Va rezulta o cantitate mare, dar când se va răci, se va gelifica împreună cu fructele.

dulceață de cătină

Cătină

Ingrediente: 1 kg boabe de cătină, 800 g zahăr, 700 ml apă.
Preparare: se spală bine fructele. Se prepară un sirop din apă si zahăr, fiert circa un sfert de oră. După ce se leagă siropul, se adaugă fructele de cătină și se amestecă din când în când. Se ia spuma când se formeză. Se lasa la fiert până când e bine legată si are o nuanță portocaliu-închis. Se pune în borcane închise ermetic, se acoperă, se lasă la răcit și apoi se depozitează în cămară.

dulceață de mure

Mure

Ingrediente: 1 kg mure, 1 kg zahăr, 200 ml apă, două linguri zeamă de lămâie, esență de vanilie.

Preparare: se spală murele și se scurg bine. Se amestecă apa, zahărul și zeama de lămâie și se pun la fiert, până se obține un sirop bine legat. Se adaugă murele și se continuă fierberea pentru încă 30-35 de minute. Spre sfârșit se adaugă esența de vanilie. Se pune fierbinte în borcane spălate și sterilizate.

 

Trucuri pentru o dulceață perfectă

 

  • Se face în cantități mici (1-2 kg).
  • Sunt foarte bune combinațiile de fructele de pădure: zmeură, mure, afine.
  • Alege fructe proaspete și netratate.
  • Prepară-le în ziua în care le-ai cumpărat.
  • Dulceața se leagă mai bine dacă jumătate din cantitatea de zahăr se pune aproape de finalul perioadei de fierbere.
  • Dacă vrei să știi când este aproape gata, înmoaie o lingură în lichidul care fierbe și lasă să cadă câteva picături pe o farfurie. Dacă lichidul curge ca un sirop gros, trebuie să mai fiarbă, dar dacă formează picături dense și se lipește de farfurie, trebuie stins focul.
  • Pentru a grăbi “legarea” dulcețurilor, bagă un cotor de măr, cu tot cu sâmburi și coajă, într-un săculeț de tifon și scufundă-l în dulceața pusă pe foc. Este bogat în pectină și va grăbi prepararea dulceții în mod natural.
  • Pentru a evita afumarea sau arderea dulceții, se pun câteva pietre curate în cratița în care aceasta se va prepara.
  • Dulceață de fructe roșii iese mult mai aromată dacă la final se mai pun câteva fructe proaspete.
  • Dacă nu vrei că dulcețurile să se închidă la culoare, adaugă pastile de vitamina C în timpul fierberii, cam 500 mg/0,5 l compoziție.
  • Folosește vase cu fund gros.
  • Dacă vrei ca dulceața să nu mai facă pojghiță de mucegai deasupra, pune-o imediat după ce a fost luată de pe foc în borcane fierbinți și întoarce-le cu fundul în sus. Acoperă-le cu un pled și lasă-le să se răcească lent.

Citește și: Dietă de sezon. Slăbeşte 2 kilograme cu fructe de pădure

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro