MENIU CAUTĂ
18 Ian. 2018 21:00 , de Rodica Dirzu

Floarea de ceară. Lacrima Maicii Domnului sau Floarea de porțelan

Distribuie

Este una din cele mai populare plante de apartament. Cu flori speciale, cu o formă și un aspect unic, Floarea de ceară (supranumită și Lacrima Maicii Domnului sau Floarea de porțelan), are un parfum discret și este originară din Asia. Iată cum se îngrijește.

Floarea de ceară aparține genul Hoya și cuprinde peste 250 de specii, cele mai multe cu scop ornamental pentru parcuri și grădini, iar câteva dintre ele adaptate și pentru viața în casă.

Floarea de ceară nu suportă frigul și moare dacă stă la temeperaturi negative. Aceasta o face perfectă pentru casă, unde se simte foarte bine la temperaturile normale de interior, dar nu mai mici de 10 grade Celsius. Floarea de ceară nu trebuie ținută în bătaia surselor de căldură din casă și are nevoie de cât mai multă lumină, dar lumina indirecta este cea mai bună pentru aceasta.

Udarea pentru floarea de ceară trebuie să fie moderată, dar constantă, pentru că nu suportă nici lipsa apei, dar nici umiditatea ridicată. Așadar udările trebuie să fie moderate și numai atunci cand pământul este uscat. Apa din tăviță trebuie îndepartată la circa 10 minute după udare. Floarea de ceară se simte bine în ghivece mici și poate fi transplantată de preferat la 2-3 ani.

Înmulțirea se face prin butași sau folosind semințele florii mamă. Acestea se pun în pământ primăvara și se udă regulat, dar cu apă puțină. Floarea de ceară se simte cel mai bine într-un pământ combinat, în părți egale de pământ de turbă, pământ de frunze și nisip.

Pentru ca planta să se ramifice, trebuie tunsă. Nu se rup frunzele vechi sau lăstarii noi pentru că planta nu mai înflorește. Planta trebuie tunsă la finele perioadei de înflorire după care supusă la o etapă de repaus de 4-6 săptămâni, în care se udă foarte puțin și primește puțină lumină.

Între două udări, este bine să laşi pământul să se usuce puţin. Dacă are prea multă apă, floarea de ceară îşi îngălbeneşte frunzele. Nu se simte bine în spaţiile cu multă umiditatea. În ceea ce priveşte fertilizarea, îngrăşămintele se folosesc în cantităţi mici, la fiecare două luni, dar numai primăvara şi vara.

Dacă ghiveciul vechi i-a devenit neîncăpător, primăvara e un moment prielnic mutării florii de ceară într-unul mai mare. Pentru asta, ai nevoie de pământ special pentru flori alcătuit din amestec de turbă şi nisip care se drenează bine.

 

 

Loading...
Comentarii