26 Mar. 2008 22:26

Vaccinul antirabic se face gratuit

Distribuie


In ultima vreme s-au inmultit cazurile de oameni muscati de maidanezi. Dr. George Tocan, medic primar la Centrul Antirabic din cadrul Institutului de Boli Infecoeioase Prof. Dr.Matei Bals, ne-a spus ce trebuie sa faca o persoana in cazul in care i se intampla acest lucru.


Muscaturile de caini pot duce la infectii cu virus rabic, la contactarea de microbi care pot provoca diverse boli si la infecoeia cu tetanos.’E foarte important de stiut ca unele animale care poarta virusi pot parea sanatoase la prima vedere, insa, daca ne musca, ele ne pot transmite boala. Rabia se poate manifesta chiar si dupa caoeiva ani de la muscatura. De aceea, o persoana care a fost muscata de un caine trebuie sa mearga de urgenta la medic’, ne-a spus specialistul. Persoanele care sunt din Bucuresti trebuie sa se adreseze Centrului Antirabic din incinta Institutului de Boli Infecoeioase Prof. Dr. Matei Bals, iar cei care sunt din provincie trebuie sa mearga la cel mai apropiat spital. Iata ce puteti face pana ajungeti la doctor:


– daca rana este grava si sangereaza puternic, trebuie pus un garou timp de maximum o ora;


– daca rana nu singereaza abundent, trebuie curatata cu apa si sapun;


-nu puneti pe rana spirt – produce coagularea rapida a sangelui si retinerea in rana a microbilor;


– in cazul in care rana este deschisa se pune putina apa oxigenata, care indeparteaza microbii;


– aplicati un pansament cu rivanol sau o fasa sterila si mergeti la doctor pentru ingrijire si vaccin. Odata ajunsi la medic, vi se va curata rana si vi se va face vaccinul antirabic, in brat, primul dintr-o serie de cinci care se efectueaza in 28 de zile si vi se va elibera o reteta pentru antibiotice. Vaccinul se face gratuit, este fabricat in Franta si poate fi injectat tuturor categoriilor de persoane muscate, inclusiv copiilor,gravidelor sau bolnavilor.


Metode de prevenire


– nu va apropiati de un animal ce pare bolnav;


– vaccinati-va anual cainele sau pisica;


– evitati sa va apropiati de cainii maidanezi;


– nu sariti, nu alergati si nu faceti miscari bruste in preajma cainilor;


– in cazul in care va latra, nu tipati, nu o rupeti la fuga si nu va intoarceti cu spatele.


 

Comentarii
← Inchide