21 Sep. 2017 10:26

100.000 euro a costat lupta lui Mircea Sandu contra cancerulului

Distribuie

Mircea Sandu (64 ani) s-a luptat cu cancerul: ”Am fost tratat cu soluție nucleară”! Cât l-a costat să se salveze.

Libertatea: Cum stați cu sănătatea?
Mircea Sandu: Fac controale, până anul acesta, la 6 luni. PET-CT, colonoscopii, analize de sânge. Acum le fac o dată pe an. Mulțumesc lui Dumnezeu, a avut grijă. În decembrie se împlinesc 8 ani de la operație. Am avut o șansă excepțională. Am ajuns la Nisa, iar acolo am dat de…. Bine, sistemul e fabulos.

Câți bani ați cheltuit?
Peste 100.000 de euro. Pentru că statul român, deși am plătit asigurări medicale, nu mi-a dat nimic înapoi. Era formularul 112, dar am făcut apel la un om apropiat de fotbal, care era în Consiliul de Administrație la Casa Națională de Sănătate. Din toată suma cheltuită de mine pe spitalizare, medicamente, măcar… Era un copil cu leucemie. Și am rugat să introduc actele în Consiliul Director că eu renunț, nu contează, dar măcar 30.000 de euro să-i aloce copilului ăluia să poată să…. Și nu, nu…

Cine n-ar 100.000 de euro, ce face?
Am fost sunat de o familie din Bistrița. El inginer constructor, soția lui – cancer la ficat. Mi-a spus: ”Mă duceam la Cluj”… A murit, săraca, până la urmă. A încercat tot felul de operații. Zice: ”Domnule, ne duceam în spital, pe holuri, iar în cuiere puneau firele, iar în perfuzii era apă distilată”. Așa îmi spunea femeia asta. Care a murit, săraca… Cum a ajuns la mine? Prin nea Jean Pădureanu, văzând că eu și Țânțăreanu am plecat afară. Și, plecând afară, aveam o șansă în plus. Din păcate, n-a durat prea mult.

Acolo, la Nisa, îți fac toate analizele și îți dau medicamentul la punct ochit, punct lovit. Probabil că și în România a început, am câteva cunoștințe care s-au tratat aici, care au făcut chimioterapie. Și România a început să achiziționeze și să folosească cele mai performante aparate de chimioterapie, de radioscopie. În luna februarie, am vorbit cu oncologul meu de la Nisa, care mi-a zis să fac PET-CT și colonoscopie. Zic: ”Mă duc în România”. Nu știam că doar la Târgu Mureș și la Fundeni se face asta. Și se fac programări cu 6 luni înainte. Am apelat la o clinică privată și mi-a spus că: ”Avem doar un singur medic în colonoscopie, specializat în Anglia, dar, știți, rezervele sunt în igienizare, iar PET-CT se poate face peste 6 luni”. Mi-a fost rușine, l-am sunat pe ăla în Franța: ”Știi, aici sunt aparatele stricate, te rog să mă programezi acolo”. În două zile, le-am făcut acolo. Soluțiile pentru PET-CT sunt soluții nucleare. Am văzut acolo cum te injectează, el, medicul, stă în fața unui ecran și dacă mai rămâne soluție, se aruncă, pentru că se deteriorează, nu poate fi păstrată.

Despre fiica dumneavoastră, Raluca, nu se mai știe nimic, în afară că este stabilită la Nisa.
Are doi copii frumoși, s-a căsătorit acum doi ani, o are pe Simona, care e în clasa a 3-a, acolo. E foarte bună la școală. Și frumoasă. Jonathan are 2 ani și 9 luni, e la grădiniță și el acolo. Raluca a făcut un business în negustorie. Deocamdată. Băiatul îl am aici împreună cu soția lui și cu David, băiatul lor, care este în clasa a IV-a. Am bucuria că sunt în viață să pot să-i văd cum cresc și să-i ajut, să-i duc, aduc de la școală. În rest, duc o viață normală. Familia e o mare bucurie. De stat pe acasă, mai puțin, pe când eram jucător, apoi în administrație. Acum, profit de timpul liber.

În fotbal mai reveniți?
Am încheiat-o, din punct de vedere executiv. Dacă aceia care vor veni în locul celor de la azi la federație vor avea nevoie de experiența mea, ajut cum pot. Doar să dea un semn, un telefon, o bătaie-n ușă. Niciun fel de problemă. Niciodată n-o să mă duc eu să cer cuiva să mă cheme. Niciodată! 

Citiți și Mircea Sandu, despre drama lui Gică Popescu: ”A cedat ceva din ambiția aia a lui permanentă” / VIDEO

INTERVIU/ Mircea Sandu, dezvăluiri despre noul selecționer al României: ”Pe Contra l-am căutat prin oraș. L-am găsit prin Victor Becali” / VIDEO

Comentarii