10 Iun. 2018 15:50

5000 de oameni la marșul „mândru să fiu gay”. Dorința unei lesbiene: „Vreau să mă căsătoresc cu iubita mea”

Distribuie

După decizia Curții Europene de a impune României să accepte libera circulație pentru cetățenii gay căsătoriți, marșul LGBT din acest an a cerut cu mai multă forță acceptarea parteneriatului civil sau căsătoriei între persoane de același sex.

Un grup de barbați pe ale căror burți plesneau tricourile albe, veniți de la mitingul PSD, se apropie de jandarmi. „Unde mergeți?'„Să ne uităm și noi acolo…' „Păi, sunteți… hm?', face un fel de glumă jandarmul. Și bărbații care mustesc de testosteron se fac că o iau la goană speriați. Mii de persoane „hm' se bucură că sunt împreună la Gay Pride și au dezvoltat deja o rezistență la „glumițele bărbătești'. Și dacă în urmă cu 10 ani, îți riscai viața venind la parada Gay și jandarmii erau mai mulți decât susținătorii, acum spiritul liber se simte fără nicio îngrădire. Bărbați rujați și cu sclipici, cu fuste mulate roz, steaguri în curcubeu. Da, asta îți sare în ochi prima dată la acest eveniment. Dar dacă vorbești cu oamenii, îți dai seama că n-are nicio legătură cu asta, e doar o mască, o formă de distracție. O exagerare care să forțeze o atitudine normală față de „altfel', față de „diferit'.

Vlad Mihai și-a făcut lacrimi sclipicioase, și-a pus o vestă și își arată bustul. Știe că le e greu părinților lui să accepte ideea, dar continuă să își ceară drepturile. „Îmi place foarte mult activismul, cred că lumea trebuie să fie egală. E foarte important să ne implicăm toți. Să vii la Pride e un lucru foarte mare pentru multă lume, e o chestie grea să se expună atât de mult. Să aduci o lumină pe chestiile de genul, nu trebuie neapărat să vii la Pride, să fluturi steaguri în culori, poți face orice, poți purta o culoare de ruj, orice găsești că e activism. Eu dacă nu arăt ca un travestit când ies din casă, nu fac ceva bine. De obicei, când văd că o persoană se uită la mine, primul gând care îmi vine în cap e că ei înșiși au probleme să se exprime și au o mască pe care o poartă', spune Vlad.

Comentarii