12 Sep. 2016 10:14

Alex Kalanyos, primul antrenor al lui Nicolae Stanciu: ”E numărul 10 de când era junior! Steaua l-a făcut țeapăn fizic. E lider pe teren”

Distribuie

Cariera lui Nicușor Stanciu, 23 de ani ascunde un destin de film. De la 10 ani, a făcut naveta, zilnic, câte 18 kilometri dus și alți 18 întors, iar la 16 ani a suferit o accidentare oribilă. Iată povestea lui Stanciu, cel mai scump jucător român vândut din Liga 1 (9,8 milioane de euro, de la Steaua la Anderlecht), spusă de Alexandru Kalanyos, primul lui antrenor.

O echipă a cotidianului 'Libertatea' a intrat în universul giuvaierului 'albanez' (așa se alintă, singuri, locuitorii din Alba Iulia). Am pășit tiptil, în vârful picioarelor, astfel încât să nu tulburăm liniștea în care tricolorii s-au cufundat, înaintea partidei cu ex-iugoslavii. Mai întâi, am bătut la porțile arenei Unirea, apoi am luat la pas aleile satului Craiva (comuna Cricău), în care s-a născut și a crescut mijlocașul.

'Am crezut foarte mult în Nicu. Pe când avea 13 ani, am spus că va ajunge mare fotbalist. L-am pregătit între 10 și 15 ani. L-am avut căpitan și purtător de număr 10 la grupele 1991, 1992 și 1993. Toți antrenorii s-au îndrăgostit de calitățile lui. El a fost mereu provocat. La grupa lui era un coleg talentat, un fel de Maradona. L-a depășit pe acesta. Apoi, s-a după o grupă mai mare. L-a depășit și pe cel mai bun de-acolo. S-a dus și la cea de-a treia grupă, a făcut la fel și acolo. Iar acum, în șase luni, a progresat enorm. Era mai mic cu un cap decât ceilalți colegi', spune mentorul celui mai în vogă fotbalist român al momentului.

 

Comentarii