12 Feb. 2018 20:45

Andreea Dumitrache, psiholog în cadrul Asociației ”Telefonul Copilului”, despre sindromul Stockholm

Distribuie

Viața obișnuită a unei fetițe care se bucura de copilărie pe ulițele unui sat dobrogean s-a schimbat complet când destinul i-a scos în cale un individ perfid care a profitat de inocența ei. Cu aproape zece ani mai mare, vărul Larisei i-a sucit atât de tare mințile bietei eleve, încât aceasta nu i-a putut rezista falselor dovezi de afecțiune. Trista și tulburătoarea poveste a fetiței care a rămas gravidă la numai 13 ani s-a încheiat după câteva luni de teroare și amenințări – timp în care copila a fost abuzată de vărul ei -, cu o sarcină nedorită pe care medicii i-au întrerupt-o în ultima clipă.

La distanță de doi ani, Larisa s-a revăzut cu cel care i-a furat copilăria. O întâlnire înspăimântătoare în care fata a retrăit acele bucăți de viață cât se poate de reale, nefardate…Și-a amintit acele amenințări, a revăzut scenele de amor interzis în care vărul ei i-a pângărit trupul și sufletul…Cu toate acestea, Larisa încearcă să înțeleagă și acum ceva din ceea ce ea numește sentimente de iubire pentru cel care a abuzat-o sexual.

'În cazul acestui tip de abuz, victima nu este forțată să facă ceva ce nu-și dorește, ci este convinsă, e manipulată de agresor care de cele mai multe ori se află într-o relație de putere cu aceasta. Fie că e vorba despre vârstă, experiență  de viață sau statut social. Manipularea constă în oferirea unor mici dovezi de afecțiune prin care victima este convinsă că agresorul are sentimente față de ea.

Atunci când vorbim despre familie, fie că e vorba de membrii familiei extinse sau ai familiei nucleare, situația devine și mai complicată. Apar sentimentele contradictorii. Pe de o parte afecțiunea firească față de o rudă, pe de altă parte parte, resentimentele care se dezvoltă în timp după ce victima realizează ceea ce se întâmplă. Acest fenomen poartă numele de sindrom Stockholm și constă în cultivarea unor sentimente de afecțiune față de agresor', ne-a explicat Andreea Dumitrache, psiholog în cadrul Asociației 'Telefonul Copilului'

Comentarii
Ultimele Video-uri