11 Ian. 2019 12:00

Andreea Ștefănescu e stewardesă la familia regală din Emiratele Arabe și expertă în etichetă. A făcut aceeași școală de maniere cu Lady Diana!

Distribuie

Institutul Villa Pierrefeu din Montreux este ultima școală de maniere din Elveția. În engleză se numește finishing school' și s-ar traduce brut școala de finisare'. Acolo ajung femei din casele regale sau soții de diplomați pentru a se pregăti în protocol și etichetă. Andreea Ștefănescu este una dintre absolventele acestei școli.

Înainte să te prezinți în fața unui specialist în etichetă, îți mai cercetezi o dată hainele și recapitulezi regulile bunei-purtări. Cum întinzi mâna când faci cunoștință, cum te așezi pe scaun, ce perle' scoți pe gură. Dar uiți tot ce ai recapitulat când o întâlnești pe Andreea Ștefănescu.

Cu un zâmbet încântător, relaxat, o căldură anume, îți dă încredere să fii tu. Când ai în față un profesionist al manierelor, el are grijă să nu te facă să te simți inconfortabil, nu e nazistul gesturilor necugetate. Și aflu care e motivul pentru care nu te lovește peste mână când ridici ceașca de cafea de pe masă fără să ridici și farfuriuța.

E simplu: Studiile de etichetă nu sunt ceva ce înveți pentru tine, ca să pari tu și mai strălucitoare, ca un diamant în societate, ci e ceva ce faci pentru ceilalți, ca și ceilalți să se simtă bine în prezența ta', îmi spune Andreea. Da, găsesc cuvântul care o caracterizează: încântătoare'.

Pariul cu colegii de birou

Genunchii ei se ating, picioarele sunt aproape lipite. Mâna i se odihnește din când în când în poală, gesticulează moderat. Cu siguranță sunt multe finisări' adunate de Andreea în multele școli pe care le-a absolvit, dar tot nu pot să o văd diferită pe Andreea Ștefănescu de azi de cea de acum zece ani. Când lucra ca webdesigner în București. Atunci a pus un pariu fără miză cu colegii ei de muncă. Mai degrabă, a fost o provocare lansată de băieți să se ducă la interviul de recrutare al unei companii aeriene din Orientul Mijlociu. S-a dus cu trenul până la Belgrad pentru interviul la Emirates, a fost acceptată și după nici o lună avea primul zbor spre Dubai, ca însoțitoare de zbor.

Eu n-am visat să fiu stewardesă. Am ajuns în meseria asta dintr-un pariu și m-am îndrăgostit de ea. Am călătorit în 89 de țări și în general oamenii se duc să vadă locurile, obiectivele turistice, eu am preferat să privesc oamenii. Întotdeauna mă duceam în locurile unde localnicii mâncau, am vrut să văd cât mai mult din felul cum își trăiesc viața, cum gândesc, ce ritualuri au și, cu fiecare destinație nouă, eram și mai fascinată de acest domeniu', povestește Andreea.

Citește articolul complet AICI. 

Comentarii