29 Mar. 2018 09:00

Andrei Ciurcanu: Schweighofer nu a vândut pădurile din România, ci acțiuni. De ce statul român nu le-a putut recupera

Distribuie

Schweighofer a vândut peste 14 mii de hectare de pădure către o companie suedeză, dar nu a fost o tranzacție imobiliară, cum s-ar crede la prima vedere. De fapt, compania cumpărătoare a devenit acționara unei subsidiare a Schweighofer. În acest fel, statul român nu mai poate să uzeze de dreptul de preemțiune, adică dreptul de a fi luat în considerare în primul rând în cazul unei vânzări.

Andrei Ciurcanu, jurnalist de investigație și activistul Agent Green, a explicat pentru Libertatea ce a stat în spatele acestei tranzacții. Și prima concluzie este că, din nou, statul român pierde.

„Practic, ei nu și-au vândut pădurile, a fost un mecanism economic pe care dânșii l-au folosit. Au vândut, de fapt, părți din compania Cascade Empire. Alegerea pe care ei au făcut-o a fost nu să scoată la vânzare terenurile forestiere și să vândă parcele de teren, ci să facă un business cu Cascade Empire. Au vândut o parte din acțiuni celor de la Green Gold. Green Gold au devenit în decembrie acționari minoritari în Cascade Empire, urmând ca, în ianuarie – februarie, să devină acționari majoritari', a spus jurnalistul de investigație.

Statul român are drept de preemțiune, care ar fi permis să cumpere acele terenuri forestiere. Doar că, prin această 'mașinație financiară', și-a pierdut acest drept sau nu-l mai poate uzita.

„Acum vine întrebarea dacă statul român, prin Ministerul de Finanțe, ar fi fost interesat să achiziționeze aceste terenuri, dacă aveau bani să achiziționeze aceste terenuri. N-o să știm niciodată, pentru că nici Romsilva, nici statul român nu și-au putut exercita acest drept', mai spune Andrei Ciurcanu.

Comentarii
Ultimele Video-uri