25 Dec. 2017 21:00

Elena Mateescu ne spune cum recondiționează costumele populare

Distribuie

Elena Mateescu este un meșter popular din zona Argeșului care reface costume tradiționale vechi. De mică îi place să coase. La cei 68 de ani ai săi, își umple timpul liber făcând haine tradiționale pentru păpuși, dar și recondiționând costume populare.

Elena Mateescu are multe costume populare. Unele sunt moștenite de la părinți, bunici și socrii, dar are și de pe la prieteni. Îi place să le facă frumoase din nou, după cum însăși spune și vine cu ele la târgurile de Crăciun. Pe unele le poartă chiar ea, pe altele le vinde.

Cele mai multe dintre iile purtate de femei se deteriorau sus, în partea gîtului. Desfac această parte, o încrețesc și fac ori musca, ori x-urile care se fac. La mânecă fac la fel sau o încrețesc, să iasă bufantă', spune femeia. Zilele acestea, pe Elena Mateescu o găsiți la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. A adus cu ea multe costume tradiționale, și de femeie, și de bărbat. Toate au o vechime de peste 70 de ani. Unul dintre costume, care a aparținut unei prietene de-ale femeii, este intact: Este un costum din zona Muscel – Argeș. Are fota cu fir auriu și predomină roșu. Este un costum pentru duminică. Are aproape de 80 de ani, dar s-a păstrat foarte bine', spune meșterul popular.

Comentarii