16 Apr. 2018 20:27

Evanghelistul Zafiris recunoaște: ”N-a fost o decizie logică pentru un fotbalist, ci pentru Dumnezeu!”

Distribuie

Evanghelistul Zafiris recunoaște: 'N-a fost o decizie logică pentru un fotbalist, ci pentru Dumnezeu!' Povestea fostului fotbalist Daniel Zafiris (49 de ani). Avea doar 28 de ani când s-a decis să înceapă o nouă viaţă, cea a credinţei, prin intermediul Bisericii Evanghelice.

Fost component al naţionalei de fotbal la CM Universitar din Anglia, din 1991, Zafi a cucerit Cupa cu Petrolul, în 1995. Pe perioada studiilor, a jucat la Poli Iaşi (89-93), apoi alţi patru ani la Petrolul, urmaţi de o revenire în Moldova, unde s-a şi stabilit. 'Zafi' a devenit misionar şi este unul din cei patru prezbiteri ai bisericii Filocalia.

Avea doar 28 de ani când s-a decis să înceapă o nouă viaţă, cea a credinţei, fiindcă a înțeles ceea ce Sfânta Scriptura spunea: 'V-am scris aceste lucruri ca să știți că voi care credeți în Numele Fiului lui Dumnezeu aveți viată veșnică'. De atunci el slujește în biserica evanghelică și imeni nu l-a putut determina să se răzgândească. 'Câteodată, Dumnezeu îi alege pe unii oameni pentru anumite lucrări speciale care necesită un preţ ce trebuie plătit. Şi cred că asta a fost şi în cazul meu. Aşa am simţit eu, o chemare din partea Domnului în a ajuta sportivii, iubitorii de sport și oamenii. în general, să se apropie mai mult de Dumnezeu și să-L urmeze prin credință', a explicat 'Zafi', care, la despărţirea de fotbal, a oferit monumentala replică: 'Viaţa fără Iisus Hristos este ca un meci de fotbal fără minge, nu are sens'.

'Acum coordonez un proiect, intitulat 'Sportivi în Acțiune', al cărui scop principal este formarea unor sportivi completi, pregatiti atât mental, fizic și spiritual pentru a putea concura cu succes în toate competitiile. În viață și în sport nu ai doar realizări, ci și probleme, necazuri, lupte, accidentări. Viața vine la pachet cu de toate, iar cine crede și se încrede in Dumnezeu, poate depăși mult mai ușor momentele dificile din viață', crede Daniel, pastor-asistent la o biserică evanghelică din Iași.

Absolvent al Institutului pentru Educație Fizică și Sport, dar și masterand în Teologie, Zafiris a făcut parte din echipa care a realizat în premieră natională traducerea și tipărirea în limba română a Noului Testament, într-o ediâie specială adresată sportivilor și iubitorilor de sport din România. 'Dăruiesc acest Noul Testament, ca o încurajare atât în plan sportiv, cât și spiritual. Chemarea mea este aceea de a sta de vorba cu oamenii și cu sportivii, și de a incerca să-i ajut să înțeleagă rostul și scopul vieții din perspectiva lui Dumnezeu, așa cum El ne-o descoperă în Sfinta Scriptura. Toți ducem diferite lupte, înfruntăm diferite obstacole în viață, de aceea încurajarea mea pentru toți iubitorii sportului este aceasta: Vrei să fii un învingător? Atunci nu uita că te-ai născut pentru a câștiga nu doar o cupă, un campionat sau o medalie, ci o competiție cu mult mai importantă: competiția vieții. Iar acest lucru nu se poate realiza fără credință în Domnul Isus Hristos, Cel care este Calea, Adevarul și Viața. Fără El, viața este un mare…gol!'.

Coleg cu Kaka, Lucio, Mary Jo Fernandez sau Michael Chang

La Biserica Evanghelică au aderat, printre alţii, câţiva dintre cei mai buni fotbalişti ai lumii: Kaka (la un pas de paralizie după un stupid accident suferit la 17 ani, brazilianul şi-a revenit miraculos şi a pus această minune pe seama Divinităţii. Pe sub echipamentul de joc poartă un tricou pe care, de obicei, este inscripţionat mesajul 'I belong to Jesus' – 'Îi aparţin lui Iisus'). Lucio, Ze Roberto, Taffarel, Jorginho, fostul mare baschetbalist David Robinson, fosta jucătoare de tenis Mary Joe Fernandez şi Michael Chang, atletul Jonathan Edwards, campion mondial si olimpic la triplu salt.

Alături de Pele şi Maradona

În 2002, Zafiris a apărut pe o casetă video editată în Anglia. Caseta se intitulează 'The Ultimate Goal' (Golul Decisiv) şi cuprinde momente deosebite din partide ce i-au avut drept protagonişti pe Pelé, Maradona, Ze Maria, Valeron sau Lucio. Proiectul a fost pus în practică de organizaţia mondială 'Athletes in Action', al cărei coordonator pentru România este Daniel Zafiris.

Predica în camere la Mondialul Universitar

Daniel Zafiris a decis să urmeze calea religiei în 1991, după ce a participat cu naţionala României la Campionatul Mondial Universitar din Anglia: 'Dumnezeu m-a ajutat să fiu selecţionat în acea echipă. Am fost singurul jucator care am jucat toate meciurile de la început până la sfarşit, fiind de fapt şi singurul jucător din Divizia B care a fost în lotul echipei. Acolo, în Anglia, am avut bucuria, dincolo de a juca la un Campionat Mondial, de a vorbi cu ceilalţi băieţi din echipa despre Domnul Isus Cristos. Singurul care le poate împlini viaţa. Au fost seri când stăteam împreună, ei mă întrebau, eu le explicam, le citeam din Biblie şi au fost momente binecuvântate, care cred că le-au rămas în inimă'.

Comentarii