06 Iun. 2018 07:00

Familie reunită în Italia, după nouă ani de la plecarea mamei. Mărturia emoționantă a unui tată: „Cel mai dureros lucru a fost când copilul alerga și căuta mama. Și mama nu era…”

Distribuie

Drama bărbaților singuri acasă. Cum se descurcă un tată care rămâne să își crească singur copiii, când mama pleacă la muncă în străinătate? Este o poveste aproape obișnuită în ultimii ani. Familia Zorilă din Milano a reușit să se reîntregească în Italia, la nouă ani de la plecarea mamei. Sunt fericiți că sunt împreună, dar regretă că au sacrificat cele mai frumoase momente din viața unui părinte: să stea alături de copii când au cea mai mare nevoie de ei.

Hainele se uscau pe sârmă. O oală cu mâncare bolborosește. Ochiul aragazului se stinge și aburii mâncării se cumințesc în dansul lor, așteptând copiii de la școală. Și un bărbat din Chișinău se uită pierdut pe geam. Pe stradă se apropie legănat doi bătrâni, de mână. Se țin de mână. Și inima bărbatului plânge. Și toată viața i se îneacă în vid. Soția muncește în Italia, iar el e mamă și tată pentru doi copii. Spală, calcă, gătește, împletește codițele fetei, îi pregătește rochițele, este partener de joacă pentru băiat. Și în tot acest timp e mistuit de dor.

Episodul ăsta din viața lui Ion Zorilă se întâmpla unde în anii 2004-2005. Dar se joacă încă această tragedie în viața multor familii din România sau Basarabia.

Pentru familia Zorilă au venit însă vremuri mai bune. Acum locuiesc cu toții, mama, tata și doi copii, în Milano. Și povestesc cu emoție prin câte au trecut până când, în 2012, au putut să-și aducă ambii copii în Italia. Mama i-a lăsat acasă când cea mica avea șapte ani și băiatul 11. Acum sunt doi tineri de 22 și 26 de ani. Dar sunt împreună și e bine.

Comentarii