10 Ian. 2019 09:00

CAMERA ASCUNSĂ: Fără bilet și fără frică de control în RATC

Distribuie

„Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc” era sloganul după care mai toți angajații din epoca socialistă se ghidau. Mentalitatea pare că nu ne-a părăsit nici la peste 30 de ani distanță, desigur readaptată vremurilor. Dar în ideea în care statul, noțiunea generală și abstractă a celui care ne ia, dar nu ne dă nimic, rămâne cel care trebuie cumva fentat.

Mai mulți cititori din Constanța au trimis redacției Libertatea filmulețe care ilustrează ceea ce pare a fi o transpunere în viața de zi cu zi a enunțului de mai sus: călătorii care apelează la serviciul public de transport din orașul de la malul mării preferă să dea 1 leu la „domn șofer” în loc să cumpere un bilet în valoare de 1,5 lei. Șoferul ia banul și-l bagă în buzunar – că așa e mersul. Un algoritm simplu, din care doi câștigă și-l fentează, desigur, pe al treilea: statul. În cazul de față, bugetul local.

Un reporter al ziarului Libertatea a mers la Constanța și a făcut propriile filmări cu camera ascunsă.

Experimentul

Urc în autobuzul 102N, din stația de lângă mallul City Park Constanța și bat în geamul șoferului RATC, așa cum am văzut că fac alți călători.

Omul deschide geamul glisant al cabinei. Îi întind 1 leu și îi spun că merg trei stații, iar el dă din cap afirmativ și îmi ia banii. Îi pune deoparte, în stânga sa, și pornește autobuzul.

Practica „leului pentru șofer” în loc de biletul de 1,5 lei este ceva obișnuit în Constanța.

Citește articolul complet AICI. 

Comentarii
Ultimele Video-uri