16 Apr. 2018 16:21

Fostul internațional Daniel Zafiris s-a lăsat de fotbal la 28 de ani pentru a se dedica credinței. E pastor la biserica evanghelică

Distribuie

Fostul internațional Daniel Zafiris s-a lăsat de fotbal la 28 de ani pentru a se dedica credinței. E pastor la biserica evanghelică.

Fost component al naţionalei de fotbal la CM Universitar din Anglia, din 1991, Zafi a cucerit Cupa cu Petrolul, în 1995. Pe perioada studiilor, a jucat la Poli Iaşi (89-93), apoi alţi patru ani la Petrolul, urmaţi de o revenire în Moldova, unde s-a şi stabilit. 'Zafi' a devenit misionar şi este unul din cei patru prezbiteri ai bisericii Filocalia.

Sâmbătă, 14 aprilie 2018,. de la ora 17.00, Zafiris organizează la un eveniment deosebit, la biserica „Harvest” din Ploiești. 'Va fi un timp de socializare, cu jocuri, prezentări video despre fotbaliști cunoscuți în întreaga lume. Voi avea și eu ocazia să vă povestesc câteva lucruri intersante despre viața mea, despre dorința de a ajunge fotbalist și despre modul cum Dumnezeu m-a ajutat în tot acest proces. Vă invit cu drag să ne bucurăm împreună la acest eveniment intitulat DRUMUL SPRE VICTORIE! PS. Întâlnirea va fi de data aceasta :) doar pentru bărbați, indiferent de vârsta lor', anunță fostul atacant care s-a retras la doar 28 de ani.

Daniel Zafiris (49 de ani, fotbal, câștigător al Cupei României cu Petrolul Ploiești în 1995; creștin după Evanghelie).

Avea doar 28 de ani când s-a decis să înceapă o nouă viaţă, cea a credinţei, fiindcă a înțeles ceea ce Sfânta Scriptura spunea: 'V-am scris aceste lucruri ca să știți că voi care credeți în Numele Fiului lui Dumnezeu aveți viată veșnică'. De atunci el slujește în biserica evanghelică și imeni nu l-a putut determina să se răzgândească. 'Câteodată, Dumnezeu îi alege pe unii oameni pentru anumite lucrări speciale care necesită un preţ ce trebuie plătit. Şi cred că asta a fost şi în cazul meu. Aşa am simţit eu, o chemare din partea Domnului în a ajuta sportivii, iubitorii de sport și oamenii. în general, să se apropie mai mult de Dumnezeu și să-L urmeze prin credință', a explicat 'Zafi', care, la despărţirea de fotbal, a oferit monumentala replică: 'Viaţa fără Iisus Hristos este ca un meci de fotbal fără minge, nu are sens'.

'Acum coordonez un proiect, intitulat 'Sportivi în Acțiune', al cărui scop principal este formarea unor sportivi completi, pregatiti atât mental, fizic și spiritual pentru a putea concura cu succes în toate competitiile. În viață și în sport nu ai doar realizări, ci și probleme, necazuri, lupte, accidentări. Viața vine la pachet cu de toate, iar cine crede și se încrede in Dumnezeu, poate depăși mult mai ușor momentele dificile din viață', crede Daniel, pastor-asistent la o biserică evanghelică din Iași.

Absolvent al Institutului pentru Educație Fizică și Sport, dar și masterand în Teologie, Zafiris a făcut parte din echipa care a realizat în premieră natională traducerea și tipărirea în limba română a Noului Testament, într-o ediâie specială adresată sportivilor și iubitorilor de sport din România. 'Dăruiesc acest Noul Testament, ca o încurajare atât în plan sportiv, cât și spiritual. Chemarea mea este aceea de a sta de vorba cu oamenii și cu sportivii, și de a incerca să-i ajut să înțeleagă rostul și scopul vieții din perspectiva lui Dumnezeu, așa cum El ne-o descoperă în Sfinta Scriptura. Toți ducem diferite lupte, înfruntăm diferite obstacole în viață, de aceea încurajarea mea pentru toți iubitorii sportului este aceasta: Vrei să fii un învingător? Atunci nu uita că te-ai născut pentru a câștiga nu doar o cupă, un campionat sau o medalie, ci o competiție cu mult mai importantă: competiția vieții. Iar acest lucru nu se poate realiza fără credință în Domnul Isus Hristos, Cel care este Calea, Adevarul și Viața. Fără El, viața este un mare…gol!'.

Noul Testament pentru Sportivi.

Zafiris este pastor asistent într-o mică biserică din Iași.'La bisericuța noastră suntem trei pastori, slujim pe rând. De Paște, va sluji pastorul principal. Însă în duminica următoare după Paște, voi ține o slujbă la Ploiești, acolo unde locuiesc mama și sora mea', explică Daniel, tată a trei copii: 'Dumnezeu ne-a dăruit trei copii deosebiți: Ioana, Elias și Teodora. Toți au niște daruri și calități frumoase și suntem mândri de ei. Pe linie sportivă doar Teodora, fata cea mai mică, e pasionată de sport si de fotbal'.

Daniel, soția lui, și copiii, Ioana, Elias și Teodora.

Legat de Paște, la creștinii după Evanghelie, Daniel spune că 'nu e nici o diferență vis-a-vis de mesajul Sărbătorii, fiindcă Mântuitorul Hristos este unul singur, iar noi încercăm să ne ghidăm viața de credința practică, după ceea ce este scris în Cuvantul lui Dumnezeu. Celelalte obiceiuri populare de Paști, ca vopsirea ouălelor, cocoșul sfințit ca sursă de belșug și sănătate, iepurașul, etc… nu le regăsim în Biblie, sunt tradiții mai mult sau mai puțin religioase, tradiții omenești, unele chiar păgâne pe care le-am moștenit de-alungul secolelor. Nu este însă o lege scrisă, că, dacă cineva ar dori să vopseasca ouă de Paști, să nu poată face acest lucru, atâta timp cât acea persoană înțelege diferența dintre simbol, tradiție și Cuvântul lui Dumnezeu ca autoritate în viața sa. Cel mai important lucru rămâne realitatea din spatele simbolului și anume că Hristos a inviat din morți! Noi pe El îl sărbatorim, fiindcă El este Sărbătoritul'.

Spre deosebire de creştinii ortodocşi, creștinii evanghelici nu au preot, ci prezbiteri, predicatori. De asemenea, nu au icoane şi nici lumânări. Creştinii după Evanghelie nu îşi botează copiii în pruncie, ci la maturitate, atunci când pot mărturisi singuri credința lor în Mântuitorul, potrivit exemplelor din Sfânta Scriptură.

Zafiris spune că l-a descoperit pe Dumnezeu la Iași, 'un centru universitar, un loc istoric, cu multe biserici si mănăstiri'. Adrian Ambrosie (48 de ani), fostul coleg de echipă, acum antrenor la echipa de fete Navobi Iași, antrenor al lotului național de fete U16, și pastor-asistent împreună cu Zafiris în biserica din Iași, i-a daruit prima Biblie. 'Am citit-o și Dumnezeu mi-a arătat că viața nu constă în belșugul sau faima cuiva, ci în a înțelege că Dumnezeu a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piara, ci să aibe viață veșnică'.

'Nu contează cărui cult aparţii atata timp cât tu apartii lui Isus Hristos, iar viata ta se ghidează după învățăturile Sfintei Scripturi. Eu încerc să ajut sportivii şi antrenorii atât în plan sportiv, dar mai ales spiritual, fiindcă aceasta este chemarea mea, darul pe care l-am primit de la Dumnezeu. Un sportiv complet, un om complet, este acela care își fundamentează viața, profesia, totul, pe credința în Domnul Isus Hristos, Cel prin care toți putem fi niște învingători. Și nu doar pentru vremelnicie, ci pentru întreaga veșnicie care ne așteaptă' – Daniel Zafiris

Zafiris a câștigat Cupa României cu Petrolul, în 1995. Fost component al naționalei universitare, s-a retras din fotbal la doar 28 de ani.

Comentarii