26 Aug. 2016 16:00

GRILLMAN DIDI! Păstrăv cu rondele de cartofi și mujdei dobrogean

Distribuie

Bună ziua, sunt Grillman Didi, grataragiul dumneavoastră de serviciu și azi gătim pește și vorbim despre el.
Peștele e probabil unul dintre cele mai discutate tipuri de carne. Cine nu a auzit de la părinți, mătuși – în fine, vreo rudă sau prieten – cum că trebuie să ai grijă cu peștele pentru că e foarte pretențios: ba că se strică repede și te bagă în spital, ba că nu-ș-ce os are și te-neci de poți să mori, ba că de la pește nu te saturi, ba că e mai sănătos ăla de apă dulce sau mai bun e cel oceanic, etc., etc., etc.
Dacă-ți iei inima în dinți și vrei totuși să creezi un festival de arome și gusturi, unul dintre cele mai bune ponturi pentru a ști că peștele pe care-l cumperi e proaspăt e să-l privești în ochi. Nu cumpărați pește fără cap, pentru că nu-l puteți privi în ochi și nu vă poate spune adevărul, iar adevărul e că dacă are ochii tulburi, înseamnă că peștele a stat prea mult pe uscat în condiții proaste și e cel mai probabil stricat.
În ceea ce privește tipul de pește, pe care vi-l recomand: „de gustibus non discutandum”. Indiferent de ce pește alegeți, iată câteva reguli simple pentru o rețetă personală de succes:
– Carnea de pește se gătește foarte repede, de aceea dați atenție timpului pe care aceasta o petrece gătindu-se, fie că o fierbem sau o prăjim, fie că o coacem sau o frigem pe grătar, pentru că în afară de certitudinea pierderii gustului, textura va suferi dramatic și vom fi dezamăgiți de rezultate;
– În afară de pâinea noastră cea de toate zilele, peștele e foarte bucuros de compania orezului, cartofului și bineînteles a mămăligii. Ce au în comun aceste alimente de baza? Toate sunt potențiatore de gust.
– Dacă nu aveți experiență și totuși vreți să impresionați, pentru o rețetă de succes încercați să nu folosiți mai mult de două condimente la pește, de preferat într-o combinație twist and shout adică unul care să surprindă papilele din prima clipă iar celălalt „să dea cu tine de pământ” cum se spune. Ambele trebuie să fie complementare, de exemplu pătrunjelul cu ardeiul iute sau piperul cu lămâia, etc.,
Pentru azi am ales o rețetă foarte simplă dar în același timp, foarte spectaculoasă: păstrăv pe sare cu rondele de cartofi coapte pe plită și mujdei dobrogean.
Multă lume are impresia că păstrăvul e un pește scump și de aceea îl ocolește. Adevărul e că păstrăvul face parte dintr-o categorie de preț inferioară în comparație cu alte tipuri de pește pe care le consideram ieftine. În principiu 4-5 păstrăvi de mărime rezonabilă se pot cumpăra cu ceva în jurul a 20-25 de lei.
Pentru prepararea rețetei de azi avem nevoie de păstrăvi, cartofi tăiați rondele, usturoi, ulei de floarea soarelui, lămâie, sare și pătrunjel. Masăm cu sare păstrăvul eviscerat și spălat în prealabil, apoi presărăm sare grunjoasă pe plita pe care așezăm peștele, câte 5-6 minute pe fiecare parte. Cartofii tăiați rondele se prepară în aceeasi manieră (nu curatati cartoful însă spalați-l foarte bine) stropindu-i cu puțin ulei pentru a forma o crustă frumoasă. Mujdeiul dobrogean se pregătește pisând mai întâi usturoiul, apoi se adaugă treptat ulei și sare și se „freacă” până prinde aspectul unei maioneze apoi se drege cu sucul de la o jumătate de lămâie. După ce se scot peștele și cartofii pe platou, se presară pătrunjel tocat pe cartofi și se toarnă mujei peste păstrăv ca în imagine.
Pofta bună și pe săptămâna viitoare!

Comentarii
Ultimele Video-uri