03 Aug. 2018 21:00

Holocaustul romilor și istoria neștiută. O coroană, o lacrimă și un oftat

Distribuie

Holocaustul romilor. „Ne-a dus Antonescu și ne-a băgat în colhozuri. Așa a fost ordinul, să ne omoare”. Puțini mai sunt cei care au ieșit din lagărele naziste și încă trăiesc. Dar trăiesc nu o viață normală, ci una plină de traume psihice, după tortura de la Auschwitz. Iar în cazul romilor, fenomenul e aproape tabu. Încă e aproape tabu, într-o societate fără toleranță. Cum spunea Nicolae Iorga, „cine nu-și cunoaște istoria, tinde să o repete”. Cam cu asta au rămas romii, la mai bine de 70 de ani de la Holocaust. Traume și teama ca un astfel de episod să nu se mai repete.

În noaptea de 2 august 1944, ajungeau la Auschwitz mii de romi. Nici măcar nu se știe numărul lor, căci informațiile lipsesc din manualele școlare sau din documentele istorice. Unii spun că au fost 25.000 de oameni de etnie romă care au fost deportați, dintre care 12.000 au rămas acolo. Jumătate dintre ei erau copii.

În 2 august, romii de azi, crescuți de bunici care, la vremea aia, au reușit să scape vii din lagărele naziste, vin să-i comemoreze. Depun o coroană, două, le scapă câte un oftat și își coboară privirea în pământ. Sunt puțini acum, deși în urmă cu mai bine de 70 de ani erau mii.

„De ce au vrut să-i deporteze pe romi în Transnistria?'. 'Ca să-i omoare. Să-i omoare germanii, ca să nu mai rămână în țara asta romii. Să rămână doar sașii și românii.”

„Ne-a dus Antonescu și ne-a băgat în colhozuri, tocmai acolo. Așa era ordinul. Să ne omoare. Să-i omoare pe romi.”

„Munceau ai noștri la câmp și îi băteau cu biciul, cu bastonul ăla mare. Îi băteau, mamă, îi băteau până cădeau din picioare.”

Cu amintirile astea au rămas cei care au supraviețuit Holocaustului romilor.

Comentarii