20 Feb. 2018 10:19

Ibrahima Tandia a fost coleg la națională cu Pogba și Varane și vrea să-și relanseze cariera la Sepsi

Distribuie

Ibrahima Tandia a fost coleg la națională cu Pogba și Varane și vrea să-și relanseze cariera la Sepsi. A avut genunchii distruși, a fost depistat pozitiv la canabis! 'Decarul' echipei din Covasna a venit să-și relanseze cariera în România.

Libertatea a vorbit cu fotbalistul franco-malian după meciul Sepsi Sf. Gheorghe – Concordia Chiajna, 1-1 în etapa a 25-a a Ligii I. Tandia, 24 de ani, 1.70 metri, a marcat primul său gol în România, șut superb, de la 20 de metri, însă ilfovenii au egalat în partea a doua.

 

Ibrahima, sau Birahima, fiindcă funcționarul care i-a scris numele în certificatul de naștere era un pic pilit, e din Longjumeau, o suburbie a Parisului. Are origini maliene, senegaleze și din Mauritania.

Mijlocaș ofensiv, box-to-box, cu tehnică în regim de viteză și șut bun, el s-a format la Sochaux.

Selecționat la naționalale de juniori ale Franței, unde a fost coleg cu Paul Pogba și Raphaël Varane (U16 și U17, 17 meciuri, 2 goluri), Tandia a fost curtat, la un moment dat, de Chelsea, Liverpool sau Newcastle. 'Ideea a fost să rămâm în Franța. În Anglia, aș fi avut bani, dar n-aș fi jucat!', explică.

Apoi nu s-a înteles cu Lille ori Rennes. Cei de la Sochaux, fostul club, au vorbit și de 'probleme de comportament'. Le-a recunoscut și Tandia, însă se crede vindecat.

Caen și Alaves, carieră ruinată de accidentări

A ajuns la Caen (2011-2013, 4 meciuri), unde a semnat primul angajament pro și a și debutat în Ligue 1. Se accidentează grav (la 18 ani, e operat de menisc de câte două ori, la ambii genunchi), apoi retrogradează cu echipa normandă și i se reziliază contractul. Prinde un angajament la Alavés, în Segunda spaniolă, dar probleme medicale persistă și e concediat după jumătate de an. 'Jocul din Spania mi-a plăcut, și orașul era superb. Dar era prea departe de casă', a concluzionat.

Pe 1 octombrie 2014, Ibrahima semnează cu Tours (Liga 2). Înscris 11 goluri în 72 de partide la formația pentru care a jucat, cândva, și Keșeru, dar cariera îi e blocată iar, după ce e testat pozitiv, în noiembrie 2016, la canabis de către doctorul clubului, notează presa franceză (DETALII, AICI, AICI, AICI și AICI)!

A fost o afacere complicată și confuză, cu multe semne de întrebare, cu antrenorul italian Marco Simone și medicul echipei implicați și, ulterior, dați afară de președinte. Medicul i-a făcut teste de sânge jucătorului, acestea ar fi ieșit pozitive la canabis, a fost anunțat tehnicianul, fostul mare atacant italian, care l-a dat afară pe Tandia, fără să mai existe și alte probe!

Culmea, Simone și doctorul au dat în judecată gruparea Tours, care le reziliase contractele 'abuziv și ilegal', și au și câștigat! Ce să mai înțelegi? Ibrahima se apără și spune că el e nevinovat!

În acest an, internaționalul malian (4 selecții la U23; tatăl e din Mali, mama – din Senegal), după ce a ratat probele la Zira (Azerbaidjan) și Paphos (Cipru), a ajuns la Sepsi Sf. Gheorghe pentru a pune umărul la salvarea de la retrogradare.

Aflăm cine este Ibrahima Tandia chiar de la el!

Libertatea: Cum ți se pare nivelul din Liga I?
Ibrahima Tandia: E un nivel bun, așa cum am fost avertizat încă de la sosirea mea la Sfântu Gheorghe. Jucând în Franța, nu știam valoarea ligii din România, dar acum am văzut și am simțit totul pe teren și, da, este un nivel ok.

Ai marcat, felicitări pentru primul gol în România, dar ai fost schimbat destul de repede în partea a doua. De ce?
Din cauza condiției fizice! Antrenorul mi-a zis să o iau încet și, într-adevăr, am nevoie de timp să ajung la forma mea maximă.

Cine este Ibrahima Tandia: operat de câte două ori la ambii genunchi! Credea că nu mai poate merge!

În trecut, ai avut operații la ambii genunchi. Cum ești acum?
Nu mai am probleme! Am avut când eram mai tânăr, am fost accidentat aproape doi ani, dar acum totul e bine.
Erai considerat un mare talent în perioada junioratului, ai prins naționala Franței, unde ai fost coleg cu Pogba sau Varane. Credeai că vei realiza mai mult în carieră?
Fiecare are destinul său, cariera lui. Din păcate, eu am avut ghinion, cu foarte multe accidentări, m-am operat la genunchiul drept de două ori, la stângul – tot de două ori. În acest timp, cât eu eram prin spitale și credeam că nu mai pot merge, Paul și Rafael jucau, creșteau, progresau, marcau goluri.
Cum a fost cu scandalul de dopaj în care ai fost implicat, acum doi ani?
Am fost nevinovat! Antrenorul Marco Simone a cerut să fac un test. Inițial au zis că e pozitiv, dar, de fapt, au văzut că a fost negativ.
Ce idoli ai? Cine-ți place?
Leo Messi. Iar din Franța, Kylian Mbappe.
Scapi de retrogradare cu Sepsi?
Da, cred că putem rămane în Liga 1. Eu o să dau totul! Până una alta, urmează meciul cu Steaua, o să fie foarte dificil, dar ne antrenăm bine, cred ca totul e posibil la București!
Ce hobby-uri ai?
Îmi place să mă joc pe playstation.
Ce mănânci?
Sunt gurmand, îmi place să mănânc în restaurantele bune alături de soția mea. Să nu uit, îmi place supa din România (nr. gulașul)!
Cum te împaci cu frigul de la Sfântul Gheorghe?
Și la mine, la Paris, e frig, așa că n-am probleme, e ok!

Foto principal: Cristi Stavri

Comentarii