28 Aug. 2018 12:39

A început demolarea stadionului din Ghencea. Ultimul joc pe mitica arenă

Distribuie

A început demolarea stadionului Ghencea. Marți, 28 august, de la ora 10.30, în Complexul Sportiv din Bulevardul Ghencea, a avut loc evenimentul 'Templul fotbalului – Istoria continuă' prilejuit de începerea lucrărilor de demolare a stadionului.

Foste glorii ale clubului, Anghel Iordănescu, Marius Lăcătuș, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Mirel Rădoi sau George Ogăraru, au au fost prezente azi la stadion și au depănat amintiri de pe mitica arenă. La eveniment a luat parte și comandatul clubului Steaua, Cristian Petrea, dar și juristul CSA Steaua, Florin Talpan.

Suporterii prezenți, circa 40, au primit în dar cutii cu bucăți de gazon cu certificat de autenticitate!

Lucrările de demolare vor începe din exterior spre interior, deoarece nu există posibilitate ca buldozerele să intre pe gazon.

Există plăcuța pentru șantier, cu termen de inagurare a lucrării de demolare, cu termen de finalizare de două luni!

Acțiunea de azi a fost deschisă de un meci intre juniori CSA Steaua, ultimul inainte de demolare!
Sâmbătă se mai poate intre pe Ghencea. Stadionul va funcționa ca un ‘muzeu’ pentru cine vrea să-l viziteze!
——————-

44 de ani de la inaugurarea stadionului Steaua. Ghencea este astăzi în paragină

Construcția stadionului Ghencea va începe în martie 2019 și va fi gata la începutul anului 2020 când Bucureștiul va organiza 4 meciuri de la Campionatul European.

Procesul de demolare în sine va dura aproximativ 4 luni.

De la 1 octombrie se dorește demararea lucrării noului stadion, cu prepararea fundației arenei, iar dacă timpul va permite, inclusiv turnarea ei. Dacă nu vor apărea complicații, din martie 2019 va începe construcția propriu-zisă.

Începe demolarea stadionului din Ghencea. Suporterii au fost ultima oară în ‘templu’ | FOTO

Stadionul Steaua,, aflat în proprietatea publică a statului și administrarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, a fost inaugurat la 9 aprilie 1974,  cu un meci între Steaua – OFK Belgrad (2–2). Capacitatea oficială a stadionului a fost inițial de 32.000 locuri, dar în 1991, când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 28.365. Stadionul a fost renovat în 1996. Momentan, stadionul principal nu are nici un beneficiar din cauza conflictului dintre CSA Steaua și FCSB. Nici după ce CSA Steaua și-a înființat o nouă secție de fotbal în 2017 și a înscris-o în Liga IV, aceasta și-a disputat meciurile pe teren propriu pe terenul 5 al complexului, arena principală urmând a fi reconstruită din temelii.

Stadionul din Bulevardul Ghencea a fost inaugurat pe data de 9 aprilie 1974, cu meciul amical dintre Steaua şi OFK Beograd (2-2). Gigi Tătaru a fost primul marcator.

Pe această arenă, Steaua a jucat peste 700 de meciuri, printre care trei semifinale de Cupa Campionilor Europeni.

Marcel Răducanu, Anghel Iordănescu, Liţă Dumitru, Gică Hagi, Marius Lăcătuş, Ilie Dumitrescu şi Adrian Ilie sunt doar cîţiva dintre legendarii jucători ai Stelei şi ai României care au încântat tribunele din Ghencea.

  • – 9 aprilie 1974 – inaugurare Steaua – OFK Belgrad 2-2
  • – 28 septembrie 1977 – Barcelona marelui Cruyff vine în Ghencea şi câştigă cu 3-1
  • – 3 octombrie 1979 – Steaua obţine cea mai categorică victorie în cupele europene: 6-0 cu Young Boys Berna, în Cupa Cupelor
  • – 16 aprilie 1986 – Steaua dispută prima dintre cele trei semifinale de Cupa Campionilor în Ghencea: 3-0 cu Anderlecht (manşa retur)
  • – 7 decembrie 1988 – cea mai clară victorie a Stelei: 11-0 cu Corvinul Hunedoara
  • – 1991 – s-au montat scaune în locul gradenelor, iar capacitatea a scăzut la 27.000 de locuri (de la 30.000)
  • – 1991 – a fost dată în funcţiune instalaţia de nocturnă (1.400 de lucşi)
  • – 1996 – renovare
  • – 4 aprilie 1998 – cea mai categorică victorie a Stelei în faţa lui Dinamo, în Ghencea: 5-0
  • – 24 februarie 2005 – Steaua a invins Valencia cu 2-0 în timpul regulamentar, iar în urma penalty-urilor s-a calificat în optimile de finală ale Cupei UEFA, cea mai mare performanţă a fotbalului românesc la nivel de club după 89, la acel moment

Ultimul meci s-a jucat în martie 2015, Steaua – Viitorul 4-1.

Pe arena din Ghencea a jucat și naționala României, care a obținut aici calificările la CM 1990, 1994 și 1998 și la Euro 1996 și 2000.

Probleme la Rapid și la Dinamo, Ploiești sau Giurgiu, variante de rezervă

Care este situația celorlalte stadioane
Pe 27 august, vicepremierul Paul Stănescu a declarat, la Casa Fotbalului, că există o problemă în ceea ce priveşte începerea lucrărilor de modernizare a Stadionului Rapid în vederea Euro 2020, dar a precizat că până la urmă vor fi găsiţi banii necesari pentru ca arena să fie gata în anul 2020.

„Foarte siguri suntem de stadionul Steaua, unde mâine începe demolarea, apoi şi Arcul de Triumf unde nu sunt probleme. Rămâne Stadionul Rapid unde suntem în stadiul de evaluare a ofertelor… Eu sper şi am convingerea că şi Rapid va fi gata până în 2020. Problema este la Dinamo, unde au fost lucruri de lămurit din punct de vedere juridic şi ne-au întârziat foarte, foarte mult. Suntem la studiul de prefezabilitate, urmează studiul de fezabilitate, iar apoi va intra în procedura de proiectare şi execuţie. Dar nu cred că va Dinamo va fi gata până la începerea Euro 2020. Însă avem rezerve, este stadionul de la Ploieşti, stadionul de la Giurgiu… deci avem variante pentru antrenamentele celor 8 echipe care vor fi în ţara noastră. Ne-am fi bucurat să fie gata şi Dinamo, dar nu pot să spun că va fi gata în prima parte a anului 2020. La Rapid găsim soluţii. Problema? Păi la noi legislaţia a fost proastă, dar am schimbat-o. Începeai studiile şi treceau 2-3 ani… Dacă ne gândim numai la inflaţie cât poate duce inflaţia… Într-adevăr, e o problemă la Rapid, dar nu trebuie să luăm totul de la început. Eu cred că vom găsi banii necesari. Nu e vorba de lipsă de fonduri, pentru că sunt două companii interesate, nu le ştiu numele, iar ele spun că e cam puţin pentru reabilitarea şi modernizarea stadionului Rapid. Dar vom găsi fonduri suplimentare pentru a face şi Rapidul. Estimarea… s-au dus ani de când s-au făcut estimările. Probabil că la celelalte stadioane sumele au fost altele, nu ştiu să dau detalii, sunt prea tehnice. Dar vă asigur că vom găsi bani pentru ca şi Rapid să fie gata în 2020', a spus Paul Stănescu, potrivit Agerpres.

Inspecţia UEFA pentru stadioanele din Ploiești și din Giurgiu va avea loc pe 10 noiembrie.

Ce se întâmplă cu gazonul de pe stadionul ‘Ilie Oană’. Precizările administratorului: ‘Mana a distrus iarba. Montăm rulouri pe 200 mp’. Pe 7 septembrie, la Ploiești se joacă România – Muntenegru, în Liga Națiunilor

Comentarii