13 Sep. 2016 10:58

Cum se făcea Armata la Steaua: ”I-am făcut poponari!”

Distribuie

Iosif Vigu a jucat pentru Steaua în perioada 1966-1979 și se mândreşte cu cele 8 trofee câştigate în tricoul 'militarilor' (3 titluri și 5 Cupe ale României). În vestiarul 'roș-albaștrilor', i-au ştiut de frică Liţă Dumitru, Iordănescu sau Marcel Răducanu. E membru de vază al 'Hall of Fame-ului' stelist, chiar dacă unul ca Gigi Becali, care n-a știut cine a marcat în marea finală de la Sevilla, este posibil să nu fi auzit despre el.

 

O perioadă, Vigu a activat la Buzău, trimis disciplinar de regimul comunist, după ce sora i-a fugit în străinătate: 'A fost în echipa națională de baschet. Juca la Politehnica București, s-a căsătorit cu Pantea, cumnatul meu. Eu nu prea am fost de acord. A rămas afară cu o prietenă, săraca, a murit, în accident. Colega ei… Sora mea a rămas afară, acum este în Canada. De 15 ani  nu am văzut-o! Am avut probleme. Cum n-am avut probleme? M-au lucrat, m-au trimis la Buzău. Disciplinar. Cinci ani. Și așa am fost eu indisciplinat… A fost pe dracu pedeaspă… Pentru mine, n-a fost. Asta e viața. Mai erau și oameni cumsecade CI-iștii ăstia. Eu habar n-aveam de Armată, nu știam nici să salut! Mă duceam eu să controlez la unitățile militare, instrucția și să dau calificative la pregătire fizică.. La trageri, pregătire fizică. Ce dracu pregătire fizică? La unitatea miltiară din Brăila, 3.000 de militari, dormeau doi-trei în pat, i-am făcut poponari pe ăia, mânca-ți-aș gura! Îi duceau la trageri, îi aduceau cu camionul, erau leșinați ăia, ce pregătire fizică să mai fac eu cu ei?'.

404 meciuri în prima ligă a jucat Iosif Vigu

34 de goluri a înscris Vigu în primul eşalon

24 de selecţii în echipa naţională a strîns Vigu, reuşind să marcheze două goluri

Posturi: Fundaș stânga, fundaș central. Prima legitimare: Flamura Roșie Oradea (12 ani) A jucat la Crișana (1963-1964), Crișul (1964-1966), Steaua (1966-1980), FC Constanța (1973-1974), ASA (1980-1981), ASA Chimia Buzău (1981- 1982)

22
de prezențe în cupele europene are Vigu cu Steaua

A format următorii fotbaliști: Prodan, Csik, Ritli și Gerstenmajer.

CUM ARĂTA STEAUA LUI IOSIF VIGU
Iordache – Anghelini, Agiu, Sameş, Vigu – Liţă Dumitru, Iordănescu, Troi, Marcel Răducanu, C-tin Zamfir, Viorel Năstase. Antrenor: Ienei

Comentarii