20 Aug. 2018 13:19

Jandarmeria a făcut o demonstraţie cu armele folosite la protestul din 10 august

Distribuie

Jandarmeria a făcut o demonstraţie cu armele folosite la protestul din 10 august pentru a arăta că nu sunt periculoase. Jandarmii au stat, la propriu, în faţa gazelor lacrimogene tocmai pentru ca oamenii să înţeleagă că acele substanţe nu sunt în cantităţi care să ducă la afecţiuni de orice natură.

Jandarmeria Română a invitat azi reprezentanţii mass-media la o demonstrație live de folosire a muniției trupelor de intervenție în misiunile în care este nevoie de dispersarea manifestanților.

Ei au încercat, astfel, să arate că gazele lacrimogene și tuburile acestor proiectile, care s-au folosit și pe 10 august în Piața Victoriei, nu sunt letale pentru populație.

Au tras cu gaze lacrimogene în prezenţa jandarmilor şi jurnaliştilor

Un jandarm a tras cu gaze lacrimogene într-un poligon militar, asistat de jurnaliști, în timp ce un coleg de-al său se afla în aria de acțiune a acelor gaze.

Alexandru Dinică, subofițer tehnic principal, a declarat jurnaliștilor că rana care a fost prezentată pe reţelele de socializare de către un protestatar nu putea fi provocată de un tub de muniție al jandarmeriei. 'Acea urmă nu este lăsată de armamentul neletal, folosit de trupele de jandarmi. Deci uitați-vă care este diametrul aici și ce rană avea acel om pe picior. Asta este toată muniția pe care noi o folosim la misiunile de restabilire', a spus jandarmul.

Toate materialele pe care vi le-am prezentat – grenadă de mână corp cauciuc, armă lansator calibru 38 şi pulverizatorul de gaze lacrimogene de 7 litri, cu o rază de dispersie mai mare decât spray-ul individual de mână, toate au aceeaşi concentraţie, dar diferă litrajul – sunt neletale şi sunt certificate de toate organizaţiile şi comisiile în drept. O parte din muniţii nu sunt de producţie românească. Grenada este de producţie românească, este făcută la Mija (Uzina Mecanică Mija, Dâmboviţa – n.r.). Loviturile de 38 sunt fabricate în Italia. Ca eu să pot să o aduc din Italia să o folosesc, îmi trebuie certificate din toate ţările prin care tranzitează muniţia până să ajungă la mine. Nefiind atestată şi omologată, nu i se permite accesul în ţara respectivă', a precizat Dinică.

Comentarii