02 Dec. 2017 08:00

Libertatea a vorbit la Varșovia cu Marek Siwecki, primul antrenor al lui Robert Lewandowski: ”Nimeni nu-l primea pe Bobek la antrenamente!”

Distribuie

Libertatea a vorbit la Varșovia cu Marek Siwecki, primul antrenor al lui Robert Lewandowski: 'Nimeni nu-l primea pe Bobek la antrenamente!'.

Libertatea: Mister Siwecki, v-ați întors la formarea copiilor după câțiva ani de pauză. De unde v-a venit ideea fondării propriei școli de fotbal, FC Warszawa?
Marek Siwecki:
Prietenii mei au fost 'de vină'. 'Marek, trebuie să te întorci pe teren, să-l descoperi noul Lewandowski', așa mi-au trasat linia. Ce să fac, am fost de acord! Școala mea există de doi ani. Avem peste 100 de copii, cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani. Acum vrem să mai deschidem o altă școală

Chiar așa, cum a ajuns Robert la dvs.?
Robert avea opt ani, când părinții l-au adus la antrenament la mine! Nici un club din Varșovia nu avea grupă de vârstă potrivită pentru el și nici măcar nu au vrut să-l vadă! Nici la mine nu erau așa pitici, copii născuți în 1988, dar i-am permis să se pregătească împreună cu băieții mei. După prima jumătate de oră, m-a convins: l-am chemat să vină la antrenamentele celor cu doi ani mai în vârstă decât el!

Care este filosofia școlii de fotbal a lui Marek Siwecki?
Nu ne interesează rezultatele! Eu, în primul rând, sunt antrenor de juniori. Pentru mine, cel mai important lucru este dezvoltarea jucătorilor tineri. În Polonia, avem tendința mare de a pune presiune pe copii pentru a obține rezultate. E o gândire păguboasă. Scopul e să formăm jucători până la vârsta de 16 ani și apoi să-i transferăm la cluburi importante din Polonia sau din Europa. Prefer să lucrez cu copiii, deoarece copiii spun ceea ce cred.

 

Comentarii