07 Apr. 2017 10:14

Mesajul lui Mircea Dridea pentru suporterii Petrolului: ”Eu am 80 de ani și uite că mai sper să jucăm în Liga I”

Distribuie

Mesajul lui Mircea Dridea pentru suporterii Petrolului: 'Eu am 80 de ani și uite că mai sper să jucăm în Liga I'.

Simbolul fotbalului ploieştean, legendarul Mircea Dridea împlineşte vineri 80 de ani! Dintre aceştia, 65 a fost în fotbal – jucător, doar la Petrolul, unde a ajuns de la 15 ani, ca junior, a debutat în 1956, la prima echipă, jucând până în 1971, apoi a fost antrenor, preşedinte, a antrenat şi în trei ţări străine, iar acum trăieşte 'cea mai importantă provocare': este membru fondator și președinte de onoare al clubului din liga a patra care continuă tradiţia petrolistă.

Mircea Dridea, despre proiectul Petrolul 52 și viitorul Petrolului: 'Trebuia să mă opresc la vârsta asta, dar am zis că e păcat să dispară un club de tradiție din cauza unor bezmetici. Avem speranțe mari, finanțatorul deja a venit, după Paște se va face anunțul oficial. Sincer, în octombrie, anul trecut, încă ne descurcam, însă acum, fără sprijin, închideam porțile. E vorba de societatea care finanțează și pe Lyon, din Franța, A fost ceva mai complicat, e o societate pe acțiuni, și o Primărie are acțiuni acolo, și salariații. Reprezentanții firmei s-au dus la Paris și au luat aprobarea șefilor cei mari. Repet, e un finanțator, nu un investitor care să urmărească un beneficiu imediat, Recunosc, în toamnă, am cerșit, pur și simplu, la unii și la alții, să supraviețuim'.

'M-am implicat în acest proiect, Petrolul 52, şi marea realizare a fost vara trecută, când numele nu a dispărut, după falimentul fostei societăţi. Cei 7.000 de oameni din tribune, la primul meci din judeţ, au reprezentat una dintre marile mele bucurii. Mi-aş dori ca, la 80 de ani, să primesc cadou liniştea şi viitorul acestui nume! De fapt, sper să mai văd un meci în Liga I al echipei, să vin la stadion liniştit că va exista ziua de mâine, că povestea aceasta va continua. Pentru mine, fotbalul a însemnat totul, înseamnă totul, mă confund cu acest nume – Petrolul, nu ştiu ce ar fi fost viaţa mea fără el!'.

'Dacă eu sunt optimist, la 80 de ani, că Petrolul va juca din nou în Liga I pe stadionul 'Ilie Oană', dumneavostră și ceilalți care sunt alături de noi la bine și la rău trebuie să ne susțineți. Vom fi sigur acolo unde am mai fost! Sper să primim marca de la Primărie, pentru că ni se tot pun bețe în roate. Proiectul merge normal, nu regretăm încercarea, suntem aici ca să continuăm tradiția' – Mircea Dridea, președinte de onoare Petrolul 52 Ploiești

'Nu mă mai duc la meciurile din deplasare, încerc să evit emoțiile. Am îmbătrânit, dar tot pun suflet'.

Mircea Dridea, unul dintre legendele şi simbolurile clubului Petrolul Ploieşti, împlineşte, astăzi, vârsta de 80 de ani! El s-a născut în Ploieşti, la 13 ani de la înfiinţarea clubului Juventus Bucureşti, ce se va numi mai târziu Petrolul Ploieşti. De-a lungul timpului, el a trecut prin numeroase încercări, însă a rămas tot timpul un iubitor al clubului la care a jucat.

'Profesorul, aşa cum mai este numit, a jucat prima oară, la echipa de pitici a Petrolului, în anul 1952. Traian Ionescu, antrenorul de atunci la juniori, i-a observat calităţile fotbalistice lui Mircea Dridea şi l-a primit în echipă. 

Mircea Dridea a terminat 'Institutul de Petrol, Gaze si Geologie din Bucuresti la 22 de ani, dar asta nu l-a împiedicat pe ,'profesor să joace fotbal. Una din bucuriile lui a fost selectarea  de către Ilie Oană, o altă legendă, la echipa de seniori a Petrolului, în 1956. În acea perioadă, Petrolul se confrunta cu un schimb de generaţie, aproape toată echipa era schimbată cu una tânără, dar în mod treptat.

Alături de el au venit cei care au jucat în echipa de juniori, împreună cu fratele lui, Virgil Dridea. De asemenea, el a trăit entuziasmul datorat câştigării trofeelor, având un aport semnificativ: campionatele (1957-1958, 1958-1959, 1965-1966) şi o cupă a României (1962-1963). Unul din meciurile importante a fost cel împotriva echipei engleze Liverpool, desfăşurat la Ploieşti, pe 12 octombrie 1966. Atunci campioana României a câştigat cu scorul de 3-1. Golul trei a fost marcat de Mircea Dridea, după o lovitură liberă excepţională, în minutul 64.

În aceasta perioadă de glorie, fotbaliştii erau căutaţi de Steaua şi Dinamo. Ceea ce merită de ţinut minte este faptul că Mircea Dridea a refuzat oferta primită de la Steaua, dar şi cea primită de la Dinamo. A rămas la Petrolul datorită iubirii pentru acest club şi a amintirilor plăcute trăite în echipă şi petrecute în jurul unor oameni care l-au impresionat.

Mircea Dridea a debutat la echipa naţională la 30 august 1959. Pentru prima oară  îmbrăcat în tricoul României, Mircea a făcut o partidă de excepţie, a reuşit să învingă Polonia, la Varşovia, prin cele trei goluri marcate de el! Tabela a arătat la finalul partidei scorul de 3-2. A jucat pentru România timp de 8 ani. Ultimul meci (doar a 18-a convocare) a fost cel împotriva Elveţiei, la Zurich, când România a pierdut cu un scor dur, 7-1. 

În 1971, la propunerea lui Ilie Oană, Mircea Dridea a urmat profesia de antrenor, mai întâi la tineret, ca secund, apoi ca principal. Ultimul său meci în tricoul Petrolului a fost în penultima etapă din camiponatul 1970-1971, într-o partidă cu  CFR Timişoara. În calitate de antrenor principal, debutul a fost unul nefericit, Petrolul a retrogradat după sezonul 1973-1974, iar asta a cauzat schimbarea sa din funcţie. Totuşi, revine la Petrolul, dar ca preşedinte de club. Un rezultat important a fost promovarea în prima ligă în 1977, însă un an mai târziu 'găzarii' au retrogradat, fiind dat afară.

Unul din momentele fericite pentru fiecare petrolist a fost promovarea în A cu Mircea Dridea antrenor din nou, în anul 1982, după o luptă acerbă  cu rivala Rapid.

 În 1985, el revine la clubul de suflet şi preia postul de preşedinte de trei ori, dar şi cel de antrenor tot de atâtea ori! În sezonul 1985-1986, Petrolul s-a clasat pe locul 6.

În prezent, Mircea Dridea este preşedinte de onoarea la  Petrolul `52. Este cel care a dorit să contribuie la renaşterea spirtului petrolist, după ce societatea lui Dan Capră a intrat în faliment. În vara anului 2016, Mircea Dridea, Cristi Vlad, suporterii şi cu un alt simbol, Octavian Grigore, au pus bazele acestui club, club considerat continuatorul Petrolului.

 Mircea Dridea este şi va fi o legendă de însemnătate pentru petrolişti. Este o onoarea şi, în acelaşi timp, o mândrie ca un astfel de jucător să existe în istoria unui club.

 

Comentarii