13 Sep. 2016 18:37

Momentul de răscruce al carierei lui Stanciu: ”Copile, nu mai poți să joci fotbal!”

Distribuie

Cariera lui Nicușor Stanciu, 23 de ani ascunde un destin de film. De la 10 ani, a făcut naveta, zilnic, câte 18 kilometri dus și alți 18 întors, iar la 16 ani a suferit o accidentare oribilă. Iată povestea lui Stanciu, cel mai scump jucător român vândut din Liga 1 (9,8 milioane de euro, de la Steaua la Anderlecht), spusă de Alexandru Kalanyos, primul lui antrenor.

O echipă a cotidianului 'Libertatea' a intrat în universul giuvaierului 'albanez' (așa se alintă, singuri, locuitorii din Alba Iulia). Mai întâi, am bătut la porțile arenei Unirea, apoi am luat la pas aleile satului Craiva (comuna Cricău), în care s-a născut și a crescut mijlocașul.

Nicușor Stanciu face parte dintr-o generație cu Gicu Grozav, Dinu Moldovan, Alex Giurgiu și Paul Păcurar. 'La 15 ani, Stanciu a fost luat la echipa mare, la Apulum Alba Iulia. Juca la juniori republicani, apoi venea pe terenul doi. La 16 ani, a debutat la un meci cu Forex. Brașov, în liga a doua. A făcut o înșurubare, una pe care el o face des, și și-a distrus genunchiul stâng. S-a dus la medic, a fost operat. Doctorii i-au spus: «Copile, nu mai joci fotbal niciodată»! A plâns, a stat șase luni pe bară, timp în care s-a mai împlinit, a mai luat kilograme. Era durduliu. L-am încurajat tot timpul. S-a întors la juniorii republicani și și-a revenit. Câte reproșuri am primit de la sponsori, de la antrenorii care aveau copiii la lot, pe motiv că îl băgam pe Nicu. Invidia era mare. Când Nicu a ajuns fotbalist, toți m-au felicitat! Cariera lui Nicu a fost tot timpul în urcare, la 11, la 13, la 15 ani… La 17 ani, Sliskovici l-a debutat la 17 ani, în Liga 1, la Apulum  – Steaua. Nu mai spun că, la 12 ani, l-am pus să bată un penalty decisiv, la un turneu în Franța. A dat gol. Apoi, la Capacitate, avea examen la Geografie. Echipa noastră juca la Blaj, în faza zonală. Aveam nevoie de el. A scris de nota 5 la examen, iar o mașină l-a așteptat, ca să-l ducă repede la meci. A intrat în minutul 10 și ne-a câștigat meciul cu golul său. Eu îl văd jucând în Spania. Aș vrea la Barcelona, fiindcă are în echipă mingicari ca el. Le spuneam jucătorilor din lot că trebuie să aibă două-trei solutii de pasare. El avea 6! Cât de bine putea să schimbe partea. Îi spuneam mereu că el este liderul, că este cel mai bun', a povestit Alexandru Kalanyos, primul lui antrenor.

Comentarii