03 Mar. 2017 23:26

Netolitzchi a fentat moartea la cofetărie!

Distribuie

Netolitzchi a fentat moartea la cofetărie. Povestea uluitoare a celor 5 baschetbaliști care sărbătoresc pe 4 martie. Ei sunt supraviețuitorii teribilului cutremur din 1997!

4 martie 1977 se sărbătorește, nu se comemorează în familia fostului mare baschetbalist Anton Marian Netolitzchi. Născut pe 6 martie 1958, cel care a câștigat 11 titluri de campion al României cu Steaua și a jucat de 130 de ori pentru naționala de seniori a României a scăpat cu viață ca prin urechile acului la teribilul cutremur.

Au refăcut momentele de groază

Netolitzchi a acceptat, pentru 'Libertatea', să povestească, de-a fir a păr, teribilele clipe, chiar în fața clădirii care odinioară adăpostea cofetăria Scala și unde acum funcționează un magazin care comercializează parfumuri scumpe. N-a venit singur, ci cu doi dintre cei patru prieteni baschetbaliști în compania cărora și-a petrecut seara de 4 martie 1977. Le spune, cu umor, 'Richter 1' și 'Richter 2'. Unul dintre ei este chiar cel care le-a salvat viața tuturor. Alte peste 100 de persoane, care se aflau în acel moment în cofetăria Scala, n-au avut acest noroc. Anton Netolitzchi avea 19 ani și trăia după pofta inimii. Era tânăr, curta o fata, îi plăceau la nebunie prăjiturile (nu și-a modificat preferințele) și nu avea griji. După un antrenament la liceu, s-a schimbat de trening, și-a luat pantalonii evazați și a venit la cofetăria Scala, din centrul Bucureștiului, unul dintre puținele localuri în care puteai merge la vremea respectivă. Ar fi trebuit să vină și iubita lui, viitoarea soție, dar a întârziat la antrenament (juca tot baschet), așa că Toni a mers doar cu băieții.

'Nu m-am dus la cârciumă'

Într-o postare făcută pe o rețea de socializare acum doi ani, Netolitzchi a povestit cum a trăit cutremurul din 4 martie 1977.

'Neto' a acceptat să repete experimentul, în fața unei camere foto și a unei camere de luat vederi: 'Să începem cu începutul. Am avut antrenament cu colegii mei de la Școala 35, la sala Liceului Caragiale, din Dorobanți. După antrenament, fiind un băiat cuminte, în vârstă de 19 ani, nu m-am dus în cârciumă, ci la cofetărie. Cea mai în vogă la acea vreme era Scala. Am ajuns în jurul orei 20.30-20.45, am intrat cu colegii, ne-am așezat pe colțul actualei clădiri, care este o parfumerie. Ne-am așezat la masă, masa era exact pe colț. Ușa era departe. La 21.20 a început un tremur al geamurilor. Primul care a intuit și ne-a spus a fost colegul Gigi Neculcea. În acel moment, s-a ridicat de la masă. A plecat. Culmea, plătisem consumația. Doamna care ne-a servit a scăpat și ea. Vezi ce înseamnă șansa? Ne-am ridicat de la masă, erau două uși, una mare și o ușiță'.

Comentarii