11 Noi. 2017 09:30

Romeo Ștefan și Bogdan Stark arbitrează derby-ul Steaua – Dinamo, de la handbal. Mesaj pentru brigada Din-Dinu, aflată la ultimul sezon internațional

Distribuie

Romeo Ștefan și Bogdan Stark arbitrează derby-ul Steaua – Dinamo, de la handbal. Mesaj pentru brigada Din-Dinu, aflată la ultimul sezon internațional.

Romeo Ștefan și Bogdan Stark arbitrează derby-ul Steaua – Dinamo, de la handbal. Mesaj pentru brigada Din-Dinu, aflată la ultimul sezon internațional.

Libertatea: Romeo Ștefan, ce urmează pentru brigada voastră?
Romeo Ștefan: Avem un meci important de condus, duminică. E derby-ul Steaua – Dinamo, echipele de pe primele locuri. O să fie un meci frumos, va fi o bună propagandă făcută handbalului românesc.

Stark-Ștefan e o brigadă cu meciuri oficiate la Mondiale, la Europene, aveți o finală de Cupa EHF în palmares, ați fost la ultima Olimpiadă. Care este Everestul în arbitraj?
Jocurile Olimpice! Dar meciurile mari sunt în Liga Campionilor, acolo sunt partidele cele mai importante.

Constantin Din și Sorin Dinu, altă brigadă cunoscută din arbitrajul românesc, sunt în ultimul an pe plan internațional. La finele lunii e și ziua lui Costel. Ai vreun mesaj pentru el?
Am un mesaj pentru amândoi. Cu mâna pe suflet, vă spun că sunt doi colegi extraordinari, avem o relație desebită. Dragii mei, vă felicit pentru întreaga carieră, orice tânăr arbitru și-ar dori să aibă palmaresul vostru și vă pot avea ca modele. Vă felicit pentru tot ceea ce ați făcut pentru arbitrajul românesc. Îi mulțumesc lui Dumnezem că am putu să fiu contemporan cu voi. Am avut ce să învăț, atât în arbitraj, cât și în viață. Vă doresc sănătate și succes, vă pup și vă îmbrățișez cu drag.

Ai vreo amintire legată de Costel și de Sorin?
Sunt amintiri multe, avem turnee finale, Trofee Carpați… După fiecare joc, avem o comunicare extraordinară, ne ajutam în tot ce înseamnă arbitraj.

Cum ai caracteriza brigada Din-Dinu într-un singur cuvânt?
Profesioniști!

Dăncescu-Mateescu, Stark-Ștefan, Din-Dinu. Mai vine ceva în urmă în arbitrajul masculin românesc?
Avem multe cupluri bune și e cert că arbitrajul românesc e foarte apreciat la nivel internațional.. În acest moment, da, arbitrajul e mai sus decât handbalul nostru masculin, dar eu sper ca în foarte scurt timp să fie pe același plan.

Costel Din și Sorin Dinu sunt în ultimul lor an la nivel internațional, dar sperăm să mai fluiere în România. Nu-i așa, băieți?

În teorie, autorul un novice. În practică, m-am născut cu mingea de handbal în casă. Tata a fost portar la Petrolul Teleajăn și Steaua, într-o vreme în care ăsta îmi părea sport national pe eternitate. Și chiar era. În 1990, când luam ultimul bronz mondial la masculin, am plâns cu tata!

În ciuda faptului că am mai avut două-trei generații bune, bifând calificări, răzvelețe la turneele finale de băieți, îmi place mereu să glumesc cu Romeo Ștefan, alias 'Țuțu', concitadin de-al meu, că arbitrajul românesc s-a ridicat în ultimele aproape trei decenii deasupra handbalului, levitând și smulgându-se excalamții: 'Ei? Da, se poate!'.

De la Ville și Vorderleitner, la Goulao și Macao și surorile Bonaventura!

Primele nume de arbitri care îmi vin în cap? Pâi Horst Ville și Michael Vorderleitner, fiindcă m-au enervate. Niște austrieci care ne-au făcut zob la un European feminin. În poarta noastră era Lizi Roșu, știu sigur. Mă mai distrau portughezii Goulao și Macao, mi-l amintesc pe Dragan Nacevski, pe regretații gemeni nemți Methe, pe Gjeding și pe Hansen, eternele surori Bonaventura, normal…

Dăncescu/ Mateescu, apoi o aliterație… frumoasă care mi-a schimbat liniștea meciului

În principiu, cam tuturor le găseam cusururi. Chiar și alor noștri Dăncescu/ Mateescu, pe care i-a prins și tata fluierând.

Mi s-a schimbat liniștea la un meci de handbal, însă, cu un cuplu aliterativ. Norocul lor! Istoria îi va reține ușor. Fiindcă au valoare. Altfel, ce de ironii ar fi fost… Un dublu predestinat parcă: Sorin Dinu şi Constantin Din, cei mai valoroşi arbitri români ultimului secol.

O tonă de pădure pentru un palmares fantastic, inclusiv cu Olimpiada. Om fi uitat ceva?

Ar trebui să tăiem o tonă de pădure ca să cuprindem tot palmaresul celor doi, 'cavaleri internaționali' din 2004.

Șapte prezenţe la turneele finale (3 Mondiale/ două masculine, unul la fete, 3 Europene şi o ediţie a JO – 2008). La Beijing, românii au oficiat la finala mică din turneul feminin, Spania – Croația.

Să mai spicuim din palmares
– finala Cupei EHF la feminin din 2006 (FTC Budapesta – Podravka)
– finala masculină a Cupei EHF din 2012, Goppingen – Dunkerque
– finala Ligii Campionilor Asiei din 2013.

Perla coroanei: finala Ligii Campionilor

Perla coroanei a venit după vrei trei semifinale de Champions League, una chiar la prima ediţie a turneului Final 4: finala Ligii Campionilor, condusă în 2015: Barcelona – Veszprem 28-23, la Koln.

'Am muncit ani de zile pentru a ajunge în acest punct şi ne bucurăm de faptul că suntem apreciaţi. Avem însă o şcoală bună de arbitraj' – Constantin Din.

Costele, Sorine, Stark și 'Țutu' v-au furat un Steaua – Dinamo!!!

Acum, la ceas aniversar, le urăm și noi celor doi, urcați pe Everestul handbalului, multă sănătate.

Iar lui Costel îi spunem la mulți ani, dar și faptul că urâm Federația: pâi se poate, măi, să dai frumusețe de Steaua – Dinamo rivalilor Stark și Ștefan?!

Cum l-a lăsat Sorin: Costel a arbitrat singur la un meci de anul trecut

În 2016, la meciul de fete U Cluj – Măgura Cisnădie (28-26), Costel Din a fost abandonat de Sorin Dinu. 'Sorin a avut de ceva vreme probleme la spate, durerea se lăsa pe picior. A fost însă ceva suportabil, nu alarmant. Am mers de la București la Cluj cu mașina și, după drum, durerile au revenit”, a povestit Costel Din. Colegul său făcuse însă la Cluj masaj, o ședință de fizioterapie și totul părea normal. A făcut chiar încălzirea înainte de meci. 'Cînd să se îmbrace însă, a rămas înțepenit de spate. Dureri de a venit Salvarea și i-a făcut o injecție ca să-și revină', a adăugat Costel Din. Iar Costel a dus meciul perfect, de unul singur!

Cu toate că sunt arbitri de nivel înalt, cei doi nu pot trăi din baremul de arbitraj. Sorin Dinu este avocat, iar Constantin Din – inginer chimist.

Comentarii