12 Mar. 2018 21:00

Șapte ani de la Fukushima. Dezastrul, povestit de un japonez de 17 ani: „Era ca o scenă post-apocaliptică”

Distribuie

Un japonez de 17 ani, stabilit la Bacău după dezastrul de la Fukushima, își amintește dezastrul care a cuprins întreaga țară, în martie 2017. Familia sa a decis să se refugieze în România, unde a și rămas în tot acest timp.

Mintea unui puști de 11 ani nu poate să încapă atâta nenorocire și suferință. De ce oamenii alergau în toate părțile și apoi, în câteva zile, de s-au pustiit străzile? De ce ieșeau oamenii pe stradă îmbrăcați ca niște cosmonauți ca să își cumpere ceva de mâncare? Au trecut 7 ani de la dezastrul din Fukushima.

Sunt câteva din amintirile lui Kevin Kashiwazaki, elev în clasa a XI-a la Colegiul „Vasile Alecsandri' Bacău. Cu mintea lui de acum, vede altfel lucrurile. Dar amintirile i-au rămas vii și puternice. La fel și suferința

„A fost un lucru foarte crud pentru mine și pentru toți ceilalți, pentru că este foarte greu să treci peste asemenea dezastru, să zic așa. Țin minte că imediat după cutremur nu a mai mers o oră, două, trei televizorul, nici linia telefonică, nimic. Ideea e că după trei ore a arătat imagini șocante. Vă dați seama că nimeni nu știa ce s-a întâmplat și, după ce s-au mai liniștit lucrurile, imediat cei străini și nu numai, și japonezi, au plecat. Am văzut la televizor a doua zi sau a treia zi că era o aglomerație de nu puteai să te miști în aeroport. Eu am plecat pe 16, dacă nu mă înșel, asta după vreo trei-patru zile, era mai gol aeroportul, că plecaseră toți cei ce trebuiau să plece, dar tot era mai mult decât în cotidian, să zic așa', își amintește tânărul, care a învățat româna foarte repede. Ba chiar a ajuns și olimpic la istorie, iar acum se gândește să dea fie la Academia de Poliție, fie la Limbi Străine.

Comentarii