05 Iun. 2018 07:00

Silvia Dumitrache, activistă româncă în Italia: „Vorbește zilnic cu copilul tău și ascultă ce îți spune”

Distribuie

Silvia Dumitrache, președintele Asociației Femeilor Românce din Italia, a lansat un apel către mamele care pleacă: „vorbește zilnic cu copilul tău și ascultă ce îți spune'. Activista a ajutat la documentarea mai multor documentare italiene despre situația copiilor rămași singuri acasă. Niciunul nu a fost difuzat și în România.

Vizavi de Scala di Milano, o cafenea liniștită, cu mobilier din lemn, încălzește întâlnirea, altfel zguduită de un subiect atât de trist: copiii rămași singuri acasă, părinții zguduiți de dor și despre o Românie vitregă. Silvia Dumitrache bea un cappuccino și povestește despre experiența ei în apărarea drepturilor femeilor din România care ajung în Peninsulă și care de prea multe ori ajung pe prima pagină a ziarelor, ca protagoniste unor știri negative. Traficate, sclave, batjocorite, românce. Și evident, de multe ori ajung și ele agresori, distrugătoare ale liniștii italienilor.

Silvia Dumitrache a venit în Italia în urmă cu opt ani ca să găsească un tratament potrivit pentru fiul său și a rămas. Și foarte repede a înțeles de ce se lovesc femeile acolo și mai ales, de suferința mistuitoare a părăsirii copiilor. „Femeile sunt mai flexibile, mâna de lucru feminină este mai solicitată peste hotare. Și au trebuit să plece fără să fie pregătite în niciun fel pentru asta, neștiind limba, cultura, legislația și nici măcar că atunci când pleacă singure, fiind cu 24 de ore înainte femei măritate la casa lor, în țara lor, ograda lor, devin obiecte de risc. Pentru că se cunoaște, nu e un secret, traficul de persoane în România și din România în spațiul UE, în privința asta, numărul cel mai mare de persoane traficate, femei și copii, vine din România', este tranșantă Silvia Dumitrache.

Comentarii