12 Sep. 2016 11:24

”Stanciu are șuturile lui Hagi, tehnica lui Sabău, disciplina lui Belo, ceva și din Dorinel Munteanu. Să dea Dumnezeu să-l țină”

Distribuie

Cariera lui Nicușor Stanciu, 23 de ani ascunde un destin de film. De la 10 ani, a făcut naveta, zilnic, câte 18 kilometri dus și alți 18 întors, iar la 16 ani a suferit o accidentare oribilă. Iată povestea lui Stanciu, cel mai scump jucător român vândut din Liga 1 (9,8 milioane de euro, de la Steaua la Anderlecht), spusă de Alexandru Kalanyos, primul lui antrenor.

O echipă a cotidianului 'Libertatea' a intrat în universul giuvaierului 'albanez' (așa se alintă, singuri, locuitorii din Alba Iulia). Am pășit tiptil, în vârful picioarelor, astfel încât să nu tulburăm liniștea în care tricolorii s-au cufundat, înaintea partidei cu ex-iugoslavii. Mai întâi, am bătut la porțile arenei Unirea, apoi am luat la pas aleile satului Craiva (comuna Cricău), în care s-a născut și a crescut mijlocașul.

La stadion, oficiile de gazdă au fost făcute de antrenorul care l-a descoperit pe jucător, Alexandru Kalanyon, cel care a acceptat să ne ducă peste tot: de la teren la sala de mese, trecând și pe la vestiare și pe la dușuri.

'Nicu este un tip modest, care vorbește pe teren, cu mingea. În rest, nu a vorbit de rău pe nimeni. L-am dus în turnee afară, în Spania și în Franța. Era foarte timid. Nici acum nu vorbește prea mult, iar când ne întâlnim, are momente în care pune capul în pământ. Are un respect enorm față de mine. Din «domn profesor» nu mă scoate. Eu îi spun «Copilu», fie «Stancone». Ieri (n.r. – miercuri), mi-a trimis un sms: «Coach, vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine»! Când era la Vaslui, îmi spunea că are niște emoții când stătea lângă Sânmărtean, Wesley, Adailton. Ce fotbaliști… Sânmărtean, care era tătic la Vaslui, făcea pase cu el, a simțit că e fotbalist! Asta spune totul. Este ambidextru nativ, are un curaj extraordinar'.

Cum îl caracterizează pe STANCIU antrenorul care l-a format:

  • Are șutul lui HAGI
  • Are tehnica și ghidonează mingea precum SABĂU
  • Are ceva din DORINEL MUNTEANU, la felul cum dă pase în gaură
  • Are disciplina lui BELODEDICI
Comentarii